Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BB står knädjupt i rockmyten

Backyard Babies, Sveriges AC/DC, eller Spinal Tap? Eller kanske Rancid? Hur som helst besökte rockmyten Sandvikens överhettade Living Room för en kortare klubbspelning.

Annons

Detta mitt i allt festival-os och sommarvärme. Fastän Backyard Babies existerat i mer än 20 år har de alltid lyckats hänga kvar i rampljuset och undslippa ålderns höst gång på gång. Dregen är helt klart våran alldeles egna Keith Richards, men här finns också en distinkt skillnad - Dregen har inte skrivit ett endaste riff som på det minsta lilla vis kan närma sig Richards brutala Street Fighting Man för att bara nämna en av många.
Men ett band som lever på rockmyten kan väll mycket väl vara underhållande, speciellt i ett tryckande och kokande live-sammanhang? Det är just det Backyard Babies är, hitsen radas upp och publiken dyrkar och offrar sin svett på rockens altare. Med punkpopens enkelhet och hårdrockens vulgära brutalitet belyser Dregen med band vad rock handlar om för de allra flesta. Det är rock för pöbeln, och inget fullt med det. Det är musik som är hämningslös och enkel, men utan att förlora udd. Bandet gör satanstecken med händerna, pekar finger och Dregen verkar till och med spotta på publiken. Det går extremt snabbt och strömlinjeformat, ljudet kunde vara bättre men stämning och lokalen är full i dubbel bemärkelse. Ett av bandets extranummer blir den minnesvärda Minus Celsius, en låt som visar att bandet verkligen kan skriva en potent internationell radiohit. Vid det här laget är Dregen halvnaken och helt blöt av svett, resten av bandet frustar och ser hårda ut och när stormen lagt sig är det bara att konstatera: Rockmyten lever, och i lördags besökte den Sandviken.