Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beardfish med sikte på världen

Drömturnén med Zappa Plays Zappa och Dream Theatre sprack. Albumaktuella Gävlebandet Beardfish är dock vid gott mod inför framtiden.

Upplägget kunde inte ha varit mycket bättre. Beardfish hade fått en förfrågan om att göra en USA–turne tillsammans med proggrockgiganterna Dream Theatre och Frank Zappas son Dweezil Zappa. Tillsammans med Pain of Salvation skulle de agera förband på 26 inbokade spelningar med 4000–7000 personer i publiken på varje. Då gick bolaget som äger Gävlebandets tyska skivbolag i konkurs och allt turnéstöd drogs in.

– Vi kunde ha fått åkt på turnén ändå om vi delade på kostnaderna på 600 000 med Pain of Salvation, men det är ju inte helt lätt säger Magnus Östgren.

Det överlägset största som hänt bandet förvandlades på några dagar till den största besvikelsen. Enligt medlemmarna kändes det inte så hårt direkt, eftersom de befann sig på en progressiv rockfestival i USA och just hade gjort en lyckad spelning.

– Det var när vi kom hem en vecka senare som det riktigt sjönk in och då kändes det förstås riktigt surt. Men det hade hängt i luften länge så det var egentligen ingen överraskning, säger Magnus Östgren.

Det som ledde fram till att turnémöjligheten dök upp var Beardfish kontakt med Dream Theatres trummis Mike Portnoy, av många ansedd som världens bästa på sitt instrument. Portnoy hade med Beardfish album med på en lista över årets bästa skivor två år i rad.

Sedan hörde han av sig och bad dem skicka outgivna inspelningar och en t–shirt. Det gjorde de och som tack blev det en plats ledig som förband på USA–turnén, som nu alltså får klara sig utan svensk uppbackning.

– Det blir nog fler chanser, säger Rikard Sjöblom.

Planerna inför framtiden är ganska öppna. Skivan släpps och några enstaka spelningar är inbokade. Annars är det bara att jobba på mot det lite svävande målet som gäller. Självklart vill de kunna leva på sin musik, men progressiv rock är ingen genre där det är enkelt även om man blir världsberömda.

– De som lever på det gör det genom att turnera hela tiden och sälja merchendise (t–shirtar och dylikt). Det finns inga större pengar i skivutgivningar, säger Rikard sjöblom.

För att vara ett uppseendeväckande ungt band i genren progressiv rock, som kräver stor spelskicklighet har de redan hunnit med mycket. Spelningar i USA, Tyskland, Holland, Italien, Belgien och Schweiz. Och så den där konserten på stranden i Madeira.

– En musikproducent från Stockholm ringde och frågade om vi kunde spela King Crimson låtar till en hel konsert, berättar Rikard Sjöblom. Vi fick tre veckor på oss att repa och sedan åkte vi ned, fick bo på fint hotell, äta god mat och spela på en privatfest.

Uppdragsgivaren visade sig vara en rysk oljemagnat som älskade King Crimson. Tillställningen var en temafest där alla besökare klädde sig som hippies och fick en varsin joint när de gick in.

– Det var konstigt, men kul, säger Rikard Sjöblom.

När det kommer till det bästa som har hänt bandet hittills, så är meningarna delade.

– När vi är ute på turné, säger Robert Hansen. Det finns inget bättre än att åka omkring och spela varje dag. Det är då man lever.

–  Vi är ju jävligt lyckliga i replokalen också, säger Rikard Sjöblom. Och den där tiden när skivan börjar bli klar.

– När man får skivan i handen, säger Magnus Östgren.

Det sistnämnda har bandet just upplevt. Nya albumet "Destinated Solitaire" släpptes i USA i måndags och i Europa i tisdags. Releasefesten blir i samband med "Rånock rock - och bluesfestivalen" i Gävle 7-8 augusti.