Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bebisar skapar möten över gränser

/
  • Thérése Siksjö berättar hur man kan kommunicera med tecken. Tilda Saers, Karolina och Arvid Bergqvist och Gabriel Thelin lyssnar mer eller mindre intresserat.
  • Man behöver inte kunna prata med ord för att bli kompisar. Det vet Gedri Ghebrekudus och Folke Andersson Leek som fann varandra tillsammans med Linda Leek, Carolina Thelin och Saba Daniel.
  • Onsdagsträffarna med Svenska med baby på Sätra bibliotek är populära.
  • Att prata med tecken var temat för den första novemberträffen med välbesökta Svenska för baby.
  • Svenska för baby välkomnar till att råkas och språka.

Den öppna stämningen lockar både små och stora till Svenska med baby på Sätra bibliotek.
Med spädbarn i centrum är det en mötesplats för nya bekantskaper.

Annons

Den här som andra onsdagsförmiddagar droppar föräldrarna in på Sätra bibliotek och slår sig ner på golvet med sina telningar. Svenska med baby är inne på andra terminen i Gävle. Många är trogna återbesökare.

– Alla pratar med alla här, säger Ann-Christin Jansson.

– Det är ett trevligt gäng. Alla är så öppna, säger Karolina Bergqvist.

Andra är här för första gången. Sophie Eberhorn har åkt från Hemlingby eftersom hon fått veta att Thérése Siksjö som hon känner är dagens gäst.

– Jag har tänkt gå hit och då passade jag på i dag.

Takk, tecken som alternativ och kompletterande kommunikation, är dagens tema. Thérése Siksjö kom i kontakt med det när hennes första barn var sen med att börja prata på grund av sin autism. Hon har använt det med bägge sina barn och berättar att Sätras förskolor använder det.

– Det är bra för språkutvecklingen för alla barn.

Kroppsspråk står för en stor del av kommunikationen och med tecken kan man förstärka det. Några föräldrar berättar om egna tecken de använder hemma, Thérése Siksjö berättar om mer vedertagna. Några är ganska självklara, som att teckna en rund boll, andra är inte lika givna.

– Alla ord är inte så logiska, säger Carolina Thelin och gör tecknet för "blått" genom att peka mot sitt bruna öga.

När det är dags för boktips har ljudnivån hunnit bli så hög att det är svårt att höra mer om hur Takk fungerar. Jollerprat blandas med ett och annat tjut när elva småttingar kryper runt och bekantar sig med varandra och mjukdjuren. Föräldrapratet har också kommit i gång. Så småningom är det dags för fika, nappflaska eller kaffe och kaka, och mer lek och prat.

Bibliotekarien Sara Hagström Andersson berättar att det blivit en mötesplats för bebisföräldrar med olika bakgrunder som det var tänkt. Deltagarna kommer från hela stan och har rötter i olika länder. Biblioteket är den samlande punkten och föräldrar tar på sig att vara gruppledare och hålla i träffarna. Högtider, barnsäkerhet, mor- och farföräldrar och mat är några teman för tidigare träffar.

Linda Leek, Tereza Habtezgi och Saba Daniel uppskattar träffarna eftersom deras barn tycker att det är så roligt att träffa de andra barnen. Linda Leek och Tereza Habtezgi, som är nya i stan och i landet, berättar att för dem innebär träffarna förutom ett avbrott i föräldraledighetsvardagen också en chans till nya bekantskaper.

– Här får jag träffa svenskar, säger Tereza Habtzegi.

– Det är ett bra initiativ som får människor att mötas och bygga broar. Här träffar man människor man inte annars skulle möta, säger Linda Leek.

Annons