Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beckman svartmålar Gävle

Att arbetslösheten är lägre i Uppsala beror inte på att Alliansen styr där utan på närheten till Stockholm och att Uppsala inte präglas av stora dominerande industrier, påpekar Mattias Beijmo, S, i en replik till Lars Beckman, M.

Låt oss börja med en exposé över vad som hänt sedan jag svarade på Lars Beckmans artikel i onsdags.

Först skrev Lars Beckman bisarra och rent lögnaktiga uttalanden på Twitter: att jag ”inte existerar”, att jag var en påhittad person som ”sossarna” använde för att förmedla sina åsikter.

Beckman skriver vidare att socialdemokrater ”inte kan driva företag”, och under den senaste tiden har han också felaktigt hävdat att jag inte har kollektivavtal och hotat att han kan ”kolla upp mig”.

Jag har uppenbarligen lyckats reta upp moderaternas starke man i Gävle. Varför? Jo – M är stressat – de har inte svaren. Då får man ta till andra metoder. Till exempel ren lögn.

Man tjatar hål i huvudet på er läsare om att Gävle har Sveriges högsta arbetslöshet. Låt oss läsa statistiken. Gävle har inte Sveriges högsta arbetslöshet – det har Trollhättan med sina 16,5 procent. (11 januari 2013) Moderaterna i Gävle ljuger här rent ut.

På tal om att svartmåla liksom. Lokala (M)-politiker puffar hela tiden för Uppsala (!) som Gävles förebild. Chefen för Arbetsförmedlingen i Uppsala säger att arbetslösheten i kommunen hålls nere av närheten till Stockholm och avsaknaden av stora dominerande industrier (Sveriges Radio, 2011). Tar man bort de som pendlar till jobb i Stockholm, så blir siffran tydligtvis en heeelt annan.

Vi kan antingen lita på moderaten Beckman, eller på den opolitiskt tillsatte chefen för Arbetsförmedlingen. Någon ljuger.

Man kritiserar den statligt styrda Lagen om Offentlig Upphandling (LOU) och föreslår på fullaste allvar att kommunen skall sätta sig över den. Om inte detta är ljug, så är det rent ut sagt korkat.

Att förändra LOU så att fler jobb skapas är dock en utmärkt idé, något som Socialdemokraterna – inte Moderaterna - nyligen lagt konkreta förslag på. Men lagstiftning sker inte på kommunal nivå, som så mycket annat som på ett avgörande sätt underlättar eller begränsar för företag på orten.

När det gäller det bristfälliga statistiska underlaget så märker ju ni läsare själva att Beckman inte framför ett enda konkret motargument. Och Lars, jag har – som du låtsas inte känna till – redan haft bra möte bl.a. om mätmetoderna – med Tove Elvelid (kommunens näringslivschef).

Jag fick känslan av att hon är rätt kvinna med rätt konkreta åtgärder för att för ortens företagare, och som en del av detta arbete modernisera och spetsa även mätmetoderna kring företagsklimatet. Inte för att allt varit så fantastiskt tidigare och inget är fel – utan för att saker i en föränderlig värld alltid kan göras bättre.

Entreprenörer vill oavsett partitillhörighet i stort sett samma sak. Vi vill ha de bästa förutsättningarna för att kunna realisera, leva på och utveckla vår idé. Vi vill kunna få det kommunala stöd vi behöver innan, under och efter företagandet. Vi vill kunna tjäna pengar så vi kan expandera verksamheten, köpa ny tv eller åka på semester.

Skillnaden är att socialdemokratin – inte Lars Beckmans moderater – byggs på ett fundament av solidaritet. Vi vill tjäna pengar, men vi anser att vi är en del av ett samhälle vars välstånd inte mäts efter hur mycket vinst vårt företag går, utan på hur vi tar hand om våra sjuka, våra barn och en åldrande befolkning.

Vi inser att det inte är antingen eller – det är både och. Och – måste vi någon gång välja, så väljer vi den svage framför vår egen vinstmaximering.

Det är skillnaden mellan blind kapitalism och konstruktiv socialism. Där, Lars Beckman, just i den skillnaden i våra grundläggande värderingar, där kommer vi alltid att skilja oss åt som entreprenörer.

Det är upp till Gävles företagare att efter denna princip välja vem man vill lägga sin röst på.

Mattias Beijmo, f öretagsledare och socialdemokrat, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel