Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bedragare från Skutskär lurar på Facebook

I Gävle pågår just nu en landsomfattande utredning som ständigt växer. Ett stort antal personer har fått sina bankkonton länsade efter att ha lämnat ut koder via Facebook.

En av de huvudmisstänkta är från Skutskär och gömmer sig utomlands.

– Det hela är otroligt komplext och skrämmande, säger åklagaren.

Annons

Tänk dig att din vän skriver till dig på Facebooks chatt att hans eller hennes bankdosa inte fungerar.

Vännen behöver betala räkningar och frågar om du kan låna ut några koder från din bankdosa. Du går med på detta, det är ju trots allt din vän som frågar. Samtidigt har personen i andra änden loggat in på ditt bankkonto och länsat det.

Allt går så fort att du inte hinner stoppa det och senare får du svårt att få ersättning eftersom du trots allt lämnat ut dina bankkoder frivilligt.

I ett år har åklagaren Micael Dahlberg i Gävleborg utrett dessa fall. Hela tiden kommer nya anmälningar och utredningen slutar inte växa. Totalt ska ett åttiotal personer i 20-årsåldern ha drabbats, en del har fått bankkonton tömda och andra har fått konton öppnade i sitt namn.

– Det finns vad jag vet inga försäkringar som täcker det här. Det är en ekonomisk katastrof för de som drabbats och det hela är otroligt komplext och skrämmande. Folk får aldrig lämna ut sina kontokoder på det här sättet, man blir alldeles matt. Koderna är som nycklar till ett kassaskåp, säger han.

En del har blivit av med hundratusentals kronor, men exakt hur mycket pengar som saknas är oklart.

Det första fallet uppmärksammades i Sandviken för ett år sedan och senast i slutet av juli kom en ny anmälan in från en kvinna i Borgholm. Nätbedragarna jobbar landsomfattande och kunder hos Nordea, Swedbank och Handelsbanken har blivit utsatta.

Flera mellanhänder boende i Västeråstrakten har hörts av polisen, det är till dem som pengarna gått. Sedan ska de ha lämnats över till två personer som smitit utomlands. En 25-årig man från Skutskär och en 25-årig kvinna från Spånga har anhållits i sin frånvaro. Mannen är känd av polis sedan tidigare men man vet inte vilken relation de båda har.

Varför kopplar ni samman dem med bedrägerierna?

– Vid de första anmälningarna fördes pengarna över till dem, men efter några gånger upphörde det och då fick andra agera mellanhänder. Sen har man övergått till kontanthanteringar. Det finns även en film där man sett att någon gått in och hämtat pengar och där har man kunnat identifiera en av dem.

Vad händer om ni inte får tag på dem?

– Det är lång preskriptionstid på det här, tio år. Innan dess lär de väl dyka upp. Det hela är jättestort och otroligt komplicerat, inte minst eftersom vi inte får tag på dessa två. Önskan är att vi kan ha gemensam rättegång för alla.

Har du varit med om något liknande? Hör av dig till oss med din berättelse.