Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bedragare ringde upp äldre

GÄVLE- Hör du vem det är..?

Så inledde den okände bedragaren sina telefonsamtal till fyra äldre damer, som han sedan bad att få låna stora summor pengar av.
Vid ett av tillfällena lyckades mannen så när komma över 92 000 kronor. Men bankkassörskan blev misstänksam och vägrade lämna ut den stora summan.
Vid ett annat tillfälle fick mannen verkligen pengar av en kvinna i centrala Gävle. Hur mycket är ännu okänt.
Under torsdagen anmäldes fyra likadana bedrägeriförsök riktade mot äldre kvinnor boendes i Gävletrakten. Med stor säkerhet utfördes de av samme man, eller av två män som samarbetade.
- Man måste ta reda på vem det är när någon begär sådana saker. I synnerhet om det sker per telefon, varnar Urban Fredriksson vid närpolisen i Gävle.

Sade sig vara sonsonen
Det första försöket lyckades nästan. Den 89-åriga damen fick ett samtal under början av eftermiddagen. Mannen i andra änden av luren påstod sig vara hennes sonson, och han ville låna en stor summa pengar.
Damen följde mannens instruktion att ta en taxi till bankkontoret.
Då gjorde en bankkassörska sin förtjänstfulla insats. Hon ifrågasatte vad damen skulle med 92 000 kronor i kontanter, och vägrade henne att ta ut så mycket pengar.
När den 89-åriga kvinnan senare under dagen berättade för sin son vad som hänt uppdagades bedrägeriförsöket.
Den sonson bedragaren utgav sig för att vara bor på annan ort. Det kan uteslutas att han skulle be att få låna en så stor summa pengar av sin farmor.
Andra försöket förövades mot en 88-årig kvinna.
Bedragaren sa sig vara på en verkstad och behöva låna pengar till att köpa en bil.
88-åringen tyckte att bedragaren talade otydligt och bad honom därför tala så att det hördes ordentligt vem han var. När han inte gjorde det la hon på luren, och berättade om samtalet för sin dotter. Hon anmälde händelsen till polisen i Gävle.
Ett tredje försök är också polisanmält.
Det går inte säga att de fyra anmälda försöken till bedrägeri var de enda den okände gärningsmannen försökte sig på under torsdagen.

Ensamstående kvinnor
Vare sig mannen, som talade svenska utan brytning, lyckats eller misslyckats kan det dröja någon eller några dagar innan eventuella offer inser att de varit utsatta för en bedragare.
De fyra kända fallen riktade sig båda mot äldre, ensamboende kvinnor. Förhållanden som bedragaren måste ha känt till:
- Den informationen går att få fram, bland annat från skattemyndigheten, konstaterar Urban Fredriksson.

MATS HEDSTRÖM