Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bedragare slår till varje sommar

GÄVLEYtterligare några anmälningar har gjorts mot telefonbedragarna som härjade i Gävle förra torsdagen. Fortfarande är dock antalet fullbordade bedrägerier två till antalet. En siffra som kunde ha varit större om det inte varit för att bankpersonalen varit vaksam.

Annons
- Varje sommar kommer bedragarna. De hoppas att sommarvikarierna inte är tillräckligt insatta, säger Ulf Eriksson, Förenings- sparbankens säkerhetschef i Gävle.

Valbo och Bomhus
Bankens kontor i Valbo och Bomhus har drabbats. Vid ett av tillfällena i Bomhus, då personalen blev misstänksam, ringde man upp den dotter en äldre dam trodde att hon tog ut pengar till.
Dottern befann sig i Västerås och visste ingenting. Under tiden väntade en av medlemmarna i telefonligan utanför bankkontoret, men försvann sedan hon anat oråd.
Vid ett annat tillfälle på samma kontor övertalades en äldre dam att bara göra ett uttag på 5 000 kronor, en summa som bedragarna tyvärr kom över.
Vid båda tillfällena ville damerna ta ut sina samlade sparkapital.
- Man kan inte hindra någon från att ta ut pengar. Men vi måste använda sunt förnuft och ta ett normalt moraliskt ansvar, säger Ulf Eriksson.

Agerat släktingar
Ett genomgående kännetecken har varit ligans utstuderade sätt att agera när man ringt äldre människor och lurat dem att de varit släktingar som behövt pengar. Exempelvis har ingen vid något tillfälle följt med in i själva bankkontoren.
Därför har de inte videofilmats av bankernas övervakningskameror.
Länskriminalens utredare arbetade under onsdagen vidare med fallet utan att några genombrott gjordes.
Att döma av var ligan tidigare slagit till, på flera orter i södra Sverige, borde nästa stad som drabbas ligga norrut.
Inga informationer som visade att man gått till förnyad aktion fanns på onsdagen.
MATS HEDSTRÖM