Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bedrägerier på väg att klaras upp

GÄVLETelefonbedragarna, som lurade och försökte lura äldre människor i Gävle på deras besparingar, kan vara på väg att gripas. En man är redan häktad i Stockholm.

Han har delgivits eller kommer inom kort att delges misstanke för att ha varit inblandad vid sex av de försök som gjordes i Gävle att lura gamla damer på pengar.
Ett omfattande arbete från flera polismyndigheter ligger bakom det genombrott som ledde fram till att en misstänkt medlem i ligan har gripits och häktats.
- Hör du vem det är..?
Så inledde bedragarna sina telefonsamtal till sina utsedda offer, oftast äldre damer. Den uppringda damen har, kanske i tron att det varit en sonson, nämnt dennes namn och bedragaren har "bekräftat" att det är han.

Väntade utanför

Den påstådde "sonsonen" har sedan sagt sig behöva låna pengar - i ett fall till ett bilköp, i något fall har bedragaren sagt sig behöva pengar till ett sjukt barns operation.
Damen har övertalats att gå till banken för att ta ut pengar, medan bedragaren eller en medbrottsling har väntat utanför.
Så ser i korthet ligans tillvägagångssätt ut.
Det totala antalet anmälningar mot telefonbedragarna, som slog till en torsdag i början av juni, steg snabbt till 23.

På sin vakt
Två försök var framgångsrika, men det totala bytet stannade enligt uppgift vid mindre än 20 000 kronor.
Vid flera tillfällen har bankpersonal fattat misstankar och hindrat stora uttag. Som när en 87-årig dam blev uppringd av en kvinna som sa sig behöva pengar till sin svårt sjuka dotter.
Damen övertygades och försökte ta ut sina samlade besparingar på ett bankkontor i Bomhus, medan kvinnan väntade utanför. Bankpersonalen var dock på sin vakt och damen tilläts bara ta ut 5 000 kronor.
Den väntade kvinnan anade uppenbarligen oråd och fanns inte kvar på platsen när damen kom ut från bankkontoret.
Ett annat försök var en hårsmån från att lyckas. En 89-årig dam fick ett samtal.

Tog taxi till banken

Mannen i andra änden av luren påstod sig vara hennes sonson, och ville låna en stor summa pengar. Damen följde mannens instruktion att ta en taxi till bankkontoret.
Då gjorde en bankkassörska sin förtjänstfulla insats. Hon ifrågasatte vad damen skulle med 92 000 kronor i kontanter, och vägrade henne att ta ut så mycket pengar.
Under onsdagen började även polisen i Roslagen att utreda anmälda fall av telefonbedrägerier mot äldre.
- Vi har elva anmälningar. Vid två fall har man lyckats, säger Olof Cedheim vid Norrtäljepolisens kriminalrotel.
I Norrtälje har bedragarna sagt sig ringa från banken och påstått att bankomatkortet måste bytas ut.

Fortsätter utreda

Därför behöver man koden. När man fått den har man gjort "hembesök" och lyckats komma över bankkortet.
Det är inte känt om bedrägerierna i Norrtälje kan kopplas till den häktade mannen i Stockholm, som är fallet med sex av Gävlefallen.
Liknande bedrägerier har rapporterats i bland annat Malmö, Göteborg och Norrköping.
Länskriminalen i Gävle fortsätter att utreda bedrägerierna på orten, eftersom den häktade mannen knappast var ensam.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom_gd.se