Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Befolkningen flyr sina hem”

Sandvikens kommunalråd, Peter Kärnström, vädjar nu till Kemikalieinspektionen att ompröva sitt beslut om att inte tillåta myggbekämpning i bland annat Österfärnebo. Men för att bekämpning ska bli möjlig krävs både en ny ansökan och ett tillstånd från regeringen.

På onsdagen skickade Sandvikens kommun, genom kommunalrådet Peter Kärnström, en vädjan till Kemikalieinspektionen om att den omprövar sitt beslut att inte tillåta myggbekämpning i områdena Östa, Österfärnebo, Jädersholmar, Koversta och Bännbäck.

I brevet till Kemikalieinspektionen skriver Peter Kärnström bland annat. ”Situationen har nu förvärrats och får ses som akut. Befolkningen flyr sina hem och det går inte att vistas utomhus.”

Men Kemikalieinspektionen kan inte ompröva beslutet som nu ligger i miljödomstolen. Enda möjligheten är en ny ansökan. Då kan Kemikalieinspektionen be regeringen om tillstånd att få bevilja myggbekämpning i de aktuella områdena. Något annat sätt finns inte, enligt Kemikalieinsepktionen.

Myggplågan i Gysinge och angränsande områden är värre än någonsin. Den håller också på att bli en nationell angelägenhet. Det är inte längre bara lokaltidningarna och lokalradion som rapporterar. Rikstidningarna är på plats och har provat på att stå med bar överkropp några minuter där myggen surrade som värst. Det gick inte så bra.

På onsdagseftermiddagen kom landshövding Barbro Holmberg till Österfärnebo och träffade byborna eftersom hon inte kunde komma till kvällens möte som byborna har kallat till, där myggforskaren Jan Lundström ska förklara varför årets myggbekämpning misslyckats.

– Själva bekämpningen är inte misslyckad men den har gjorts på fel områden, säger Ingrid Bergman, initiativtagare till mötet. Bekämpningsmedlet är slut och pengarna är slut. Så på sätt och vis har man slängt pengarna i sjön.

Tre ministrar är inbjudna till mötet. Frågan hör till miljöminister Andreas Carlgren, C, och han har tackat nej. Näringsminister Maud Olofsson, C, har inte svarat och folkhälsominister Maria Larsson, KD, hänvisar till miljöministern. Klart är i varje fall att någon från Naturvårdsverket, men inte Kemikalieinspektionen, kommer, liksom riksdagsman Mikael Oscarsson, KD, som interpellerade i frågan i vintras. Några lokala politiker kommer också, en veterinär samt byborna förstås.