Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Befolkningen vädjar om hjälp

Många enskilda människor från de myggdrabbade områdena kring nedre Dalälven har de senaste dagarna skrivit till regeringen och miljöminister Andreas Carlgren om stöd för en myggbekämpning.

På torsdag kommer den fruktade översvämningsmyggen upp på regeringens bord. Då ska den ta beslut om man kan tillåta en bekämpning inom skyddade områden. Allt för att lindra myggplågan i trakterna kring Nedre Dalälvens nationalpark.

I breven kan man tydligt läsa om vilken fruktansvärd situation som folk har. Det går inte att gå ut och tamboskap och även de vilda djuren lider, heter det bland annat.

En person som bor i Tärnsjö beskriver hur de hade en utflykt med deltagare från ett gruppboende till Östa. De skulle fiska och njuta av den fina naturen.

De hann knappt ur sina bilar innan de fick avbryta utflykten och åka hem. ”Det var outhärdligt”, skriver brevskrivaren.

I flera brev finns en inbjudan till miljöministern och ansvariga tjänstemän till ett besök i området.

Sett till tidigare besök så brukar resultatet bli att befolkningen får hjälp, då tidigare miljöminister Kjell Larsson kom 2000, länsstyrelsens tjänstemän kom på besök 2008 och i år ansvariga från Kemikalieinspektionen.

Nu är det bara de ansvariga på Naturvårdsverket som ännu inte besökt nationalparken under myggtid. Något som ansvariga från myggprojektets ansvariga noterat.

– Det är kanske därför som de gör sitt bästa för att sätta käppar i hjulet för oss, säger Jan Lundström.