Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Befolkningen växer - men allt färre ska försörja allt fler

Gävleborgarna blir fler, men samtidigt växer obalanserna i befolkningen.
Männen väntas bli betydligt fler än kvinnorna och den arbetande befolkningen kommer att behöva försörja den allt större del av invånarna som inte jobbar.

Annons

Statistiska centralbyrån (SCB) har gjort en prognos för hur länets befolkning kommer att utvecklas fram till 2050.

Antalet gävleborgare växer från knappt 280 000 invånare till 312 000. Det är bara en tredjedel av den takt som landets befolkning i övrigt väntas öka.

Gävle och Sandviken förväntas växa snabbast med en befolkningsökning på cirka 20 procent. Hofors, Ockelbo, Ovanåker och Söderhamn kommer att tappa befolkning under de närmaste 35 åren.

Den växande delen av befolkningen består framför allt av män. Så ser också utvecklingen ut i riket i stort, men för Gävleborgs del handlar det om att överskottet av manlig befolkning kommer att sexdubblas.

Kraftigast är den utvecklingen i Bollnäs, Ljusdal och Söderhamn. Bollnäs går från att ha ett överskott på kvinnor till en kraftig övervikt av män och i Ljusdal kommer det finnas nära tusen fler män än kvinnor 2050. Kommuner som Gävle och Hudiksvall som i dag har tydliga överskott av kvinnor kommer fortfarande att vara kvinnodominerade, men skillnaden mellan könen blir betydligt mindre.

Befolkningen kommer också att bli äldre och de arbetande invånarna kommer därför att behöva försörja allt fler. Den så kallade försörjningskvoten kommer att växa dramatiskt. 2050 väntas en fjärdel fler än i dag att försörjas genom andras arbete, i riket i sin helhet ökar försörjningsbördan med en dryg sjättedel. Per 100 jobbande invånare kommer 90 personer att behöva försörjas i Gävleborg, alltså nästan en person per arbetande.

Annons