Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Begränsat utbud av vegetariskt

GÄVLEAllt fler människor väljer att sluta äta kött, antingen av ideologiska skäl eller av hälsoskäl. Men att bli vegetarian eller vegan betyder också att ens valmöjligheter på många av stadens restauranger minskar. Var går man när wokade grönsaker med ris står en upp i halsen och magen skriker efter mer än en sallad? GD har bett ett antal av Gävles krögare att förklara hur de tänker när menyn ska komponeras.

"Det är en för liten grupp"
Restaurang: Bredbar
Plats: Drottninggatan
Veg- och veganalternativ: Ja
Uteservering: Nej, planeras inför nästa sommar
Dagens lunch: Nej, valfritt kaffe ingår i alla maträtter

I tio år har Jacob Emirkhanian jobbat i restaurangsvängen, på både pizzerior och à la carte-restauranger. För tre-fyra år sedan började han märka av en svängning i människors matvanor.

- Mer folk dras till lättare mat. Många vill inte äta så mycket kött men ändå äta näringsriktigt och hålla vikten, säger han.

Han är chef för Bredbar, ett nyöppnat matställe som säljer mackor och färdiglagad sallad och lasagne. Kedjan utgörs nu av fem restauranger som fungerar som franchiseföretag.

- De som startade första restaurangen i Västerås för fyra år sedan insåg också att sallader började gå bra. Alldeles i början var det svårt men nu går det bättre, säger Jacob Emirkhanien.

Men trots den salladsrika menyn är Bredbar inget Mecka för dem som väljer bort animalisk mat. I en stor del av mackorna och salladerna finns kyckling, kalkon, tonfisk, skinka och rostbiff - ingredienser som renläriga vegetarianer rynkar på näsan åt.

- Det är en för liten grupp för att vi enbart skulle kunna rikta in oss på dem, säger Jacob Emirkhanien.

Vad kan de äta?
- Det är nog bara den vegetariska salladen som passar.

ERIK WIKSTRÖM

"Gävle inte trendkänsligt"
Restaurang: Brända Bocken
Plats: Stortorget
Veg- och veganalternativ: Ja
Uteservering: Ja
Dagens lunch: Nej, inte under sommarmånaderna

- Vi har en sommarbetonad meny som vi byggt upp för att kunna krama hela familjen Gävle. Pannkaka och grillkorv går alltid hem hos barnen och sesamsalladen är populär bland ungdomar. Många pensionärer beställer en ost- och skinkfralla, säger Linus Wange, kökschef.

Brända Bocken lever upp under sommarmånaderna när uteserveringen öppnar. Under en bra vinterdag säljer restaurangen cirka 200 maträtter, sommarrekordet ligger på drygt 1 000.

På vilket sätt har menyn förändrats?
- Vi har fler lättare rätter, olika typer av sallader och pajer. Det är ju bara att relatera till sig själv, man äter inte så gärna en stor mäktig köttbit med en tung sås när det är varmt.

Vad kan vegetarianer och veganer äta?
- En thailändsk tofugryta med tärningar av soja, en vegetarisk pasta och en broccoli- och ädelostpaj. Vi försöker ge lite mer än bara wokade grönsaker med ris som de flesta vegetarianer har ätit i tio år nu.

Ser du någon trend i vad folk äter?
- Jag har varit i branschen i 15 år och jobbat i Grekland, Stockholm och Göteborg. Här i Gävle är vi inte lika trendkänsliga, hur man än gör äter folk helst en bearnaisesås och klyftpotatis.

Vad är inne i Stockholm?
- Tonfisk är i stöten just nu, den kan man göra så mycket med. Gävleborna kommer nog att ha väldigt svårt att förstå att man kör en fisk lite blodig eller lite rosastekt. Till det kan man servera en risotto. Det borde alla prova.

ERIK WIKSTRÖM

"Har inte gett så mycket"
Restaurang: Café Flanör
Plats: Nygatan
Veg-/veganalternativ: Ja/Nja. Pastan i deras sallader går att välja bort
Uteservering: Nej
Dagens lunch: Nej. Den stående menyn ändras var tredje månad

- Det är hemskt gott med bra vegetarisk mat, konstaterar Jessica Dahlström, ägare till Café Flanör.

Tyvärr har hon upptäckt att allt för få gävlebor tycks dela hennes uppfattning. När caféet haft alternativ helt utan kött på menyn har det slutat med att maten inte sålts och istället stått i köket och blivit gammal.

- Vi har provat med veglasagne och smörgåsar men det har inte gett så mycket. Det går istället väldigt mycket ost och skinka, det traditionella som man känner till.

Just bristen på nyfikenhet när det gäller nya maträtter kan vara frustrerande för en kock. I januari satsade Café Flanör på lite nya idéer och smaker men det var ingeting som direkt föll gävleborna på läppen.

- Det är roligare själv att få göra nya saker. Men får man ingen respons från gästerna&

Till hösten ska Jessica Dahlström satsa på viktväktarmat.
- Då blir några rätter helt vegetariska och vi kan locka två grupper: viktväktare och vegetarianer.

ANNA HÖGLUND

"Bea-rätter ligger varmt om hjärtat"
Restaurang: Centralcaféet
Plats: Mitt emot järnvägsstationen
Veg- och veganalternativ: Ej på menyn, kan lagas på beställning
Uteservering: Nej
Dagens lunch: Ja

Att bearnaise är populär i Gävle är Centralcaféet ett levande bevis på. I tio år har fläsknoisette eller oxfilé med den förlovade såsen hört till restaurangbesökarnas absoluta favoriter.

- Vi frågar titt som tätt vad de vill ha och bea-rätter ligger fortfarande varmt om hjärtat konstigt nog. Folket släpper det inte än. Det är lite speciellt här i Gävle, man kan nog inte öppna en restaurang och börja enbart med sushi, man måste ha någonting annat också, säger kocken Per Lind.

Förutom grönsallad finns ingenting som en vegetarian eller vegan kan äta. För att få en sådan rätt serverad måste matgästen göra en specialbeställning.
Medan andra restauranger upplever att vegetarianrörelsen fått människor att äta mindre animalisk mat tycker kökspersonalen på Centralcaféet snarare att utvecklingen gått åt andra hållet.

- Folk är mer ute efter den amerikaniserade maten, det ska gå snabbt och det ska vara hamburgare. Det är lite tråkigt, mycket mindre utmaning att laga sådan mat.

ERIK WIKSTRÖM

"Folk vill äta snabbt och gott"
Restaurang: Buddy´s
Plats: Nygatan och Södra Kungsgatan
Veg- /veganalternativ: Ja/Nej
Uteservering: Ja
Dagens lunch: Ja

Här är det Elvis, Marilyn Monroe och bilar med stora motorer som gäller. Att beställa vegetarisk mat känns instinktivt fel. Men fördomen ljuger.

- Vi har vegetariska hamburgare och pizza. Sen kan man också äta tacobuffén utan köttfärssås, säger Michael Georgios, restaurangchef.

Hans två hamburgerrestauranger bygger på samma idé; amerikansk snabbmat med en något mer glamourös inramning än de stora kedjorna.

- Egentligen skulle vi ha tjejer på rullskridskor men det håller inte riktigt året runt, säger Michael Georgios.

Den amerikanska känslan förstärks med temakvällar som lockar ägare av veteranbilar, Harley Davidson-motorcyklar och Hot Rod-bilar.

I restaurangernas koncept har tunga kötträtter sin naturliga plats, men på menyn finns också sallader och kycklingrätter.

Hur upplever du att folks matvanor förändras?

- Folk vill äta snabbt och gott, många går över till fastfood. Nu på sommaren går det mer sallader på lunchen. Folk vill äta lite lättare, för man blir fet om man går länge hos oss, vi har stora portioner med pommes frites och allting.

ERIK WIKSTRÖM


Grönsallad enda veganalternativet
Restaurang: Kungshallen Restaurang & Pizzeria
Plats: Norra Kungsgatan
Veg-/veganalternativ: Ja, vegetarisk pizza/Nej
Uteservering: Ja
Dagens lunch: Ja

Restaurang Kungshallen har inte något större utbud för vegetarianer.
Menyn, som till största delen består av pizza och kötträtter, är till stor del en kvarleva från den tidigare ägaren.

- Vi tog över menyn och har ändrat lite grann. säger Ümit Akmese, servitör.

Förutom den vegetariska pizzan finns inget kött-fritt alternativ.
Visst kan kocken slänga ihop en pastarätt åt vegetarianer, men den som är vegan får det svårare att hitta något som passar när magen skriker av hunger.

- Mm, för de flesta såser görs på grädde, säger Ümit Akmese.

Som på så många andra ställen blir därför grönsakssallad kvar som det enda alternativet.
Restaurangens storsäljare är helt klart fläskfilén med bearnaisesås.

- Som dagens lunch brukar vi ha en pasta för hela veckan och en fisk- och kötträtt som vi byter ut varje dag, säger Ümit Akmese.

- Sedan har vi fläskfilén med bearnaissås också. Varje dag.

ANNA HÖGLUND