Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behandlingshem vill ha 7 700 kronor dygnet för Gävleflicka

Gävle kommun placerade flickan på Roslagens elevhem under maj månad.

Sedan kom fakturan på 238 700 kronor.

– Flickan var så utagerande att det krävdes bemanning dygnet runt, säger vårdchefen.

Målgruppen för Roslagens elevhem är ungdomar med allvarliga psykosociala problem i åldersgruppen 12-17 år.

Elevhemmet omfattar fyra gruppboenden och två utslussningslägenheter.

Kostnaden för en placering är 5 700 kronor – per dygn.

Hur motiverar Gävle kommun så pass dyr placering?

– Ibland hamnar vi i akuta situationer där vi måste ta hand om de här barnen – till exempel om de blir av med sina familjehemsplaceringar. Men vår ambition är att använda oss av familjehemsplaceringar i så hög utsträckning som möjligt och korta institutionsplaceringarna, säger Margareta Kamlén, chef för kommunens familjeenhet.

I maj månad, och under en del av juni, placerade kommunen en tolvårig flicka på Roslagens elevhems gruppboende i Vallentuna.

När räkningen kom var den saltad med 2 000 kronor per dygn. Nästan en kvarts miljon kronor i månadskostnad.

– Vi har inte betalat. Vi diskuterar fortfarande prisnivån, säger Lars Lodin, ansvarig för avtalsdiskussioner inom kommunens familjeenhet.

Enligt behandlingshemmet är merkostnaden befogad.

– På grund av att flickan var så utagerande fick vi anställa fyra personer för att ta hand om henne dygnet runt, säger Kent Kmety, vårdchef för Roslagens elevhem.

Kommunen tycker att extrabemanningen borde ingå i den redan höga grundkostnaden.

Normalpriset för en liknande placering på behandlingshem är cirka 3 000 kronor per dygn. Hur förklarar du ert prisläge?

– Vi har dubbelbemanning dygnet runt, från måndag till fredag jobbar heltidsanställda psykologer och psykoterapeuter på varje gruppboende. Vi har specialiserat oss på de svåraste fallen och måste därför ha hög personaltäthet.

I maj förra året kritiserade Socialstyrelsen vårdpersonal för att använda förbjudna grepp mot ungdomarna och trycka ner dem när det uppstod våldssituationer. Personal kritiserades även för låg utbildningsnivå.

Uppföljande tillsynsbesök har visat att Roslagens elevhem upphört med grepp och nedtryckningar. En stor del av personalstyrkan har även sagts upp för att de saknade behörig utbildning.

Något som, enligt Kent Kmety, har fått dem att starta en smutskastningskampanj mot Roslagens elevhem. Sedan i mars har Socialstyrelsen tagit emot fyra anmälningar från personal och tidigare personal som beskriver kränkande behandling, mobbing, hot och våld, missbrukande och sexuella aktiviteter mellan pojkar på hemmet.

– Det här är fantasier och lögner. Med anledning av anmälningarna har det gjorts omfattande tillsyner på våra enheter, även oanmälda, och Socialstyrelsen har kommit fram till att vi bedriver vård av hög kvalitet, säger Kent Kmety.