Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behöver vi landstinget?

Göran Josefsson, vill avskaffa landstingen.

Jag har arbetat många år inom landstingsstyrd vård och dessutom prövat på att vara landstingsman några perioder.

Mina tvivel växte sig allt starkare om hur systemet fungerade och nu torde måttet vara rågat. Det är hög tid att avskaffa landstingen för gott. Det som fördärvar vården mest är att den styrs av ideologer och inte av proffs. Sjukvård är ett komplicerat ämne som kräver kunskap inte minst bland centralt placerade administratörer. I mitt yrke ställde man först diagnos och sedan terapi – inte tvärtom. Att ständigt omorganisera hjälper inte mot svåra problem men tar effektivt bort personalens arbetsglädje.

Hur skulle det kunna vara? Kommuner i samverkan tar hand om den patientnära vården, det vill säga primärvård och åldringsvård och rekryterar administratörer med erfarenhet av sjukvård. Man ger hälsocentralerna stor frihet att själva utforma vården med eget ekonomiskt ansvar. Är medborgarna nöjda med sin hälsocentral överlever den – annars nedläggning.

Sjukhusen är ett svårt kapitel. Jag tror att här är nyckelorden decentralisering och eget ansvar. De sjukhus som erbjuder god vård till nöjda patienter överlever – men självständigheten är stor och skapar stor arbetsglädje som smittar av sig till patienterna. Tillsynsmyndighet är ett statligt organ med kunnigt folk i ledningen, proffs med andra ord.

De uppgifter som blir över från landstingen tas om hand av Region Gävleborg – folkhögskolor, X-trafik med mera.

Utopi? – kanske men något måste göras om våra skattepengar skall göra verklig nytta.

Göran Josefsson,

Sanna by

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel