Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behöver vi verkligen kärnkraften?

Trots de långa stoppen i kärnkraftverken kunde Sverige ifjol exportera 7,2 TWh el netto till Danmark, Tyskland, Polen och andra länder, skriver Per-Olof Erickson från Naturskyddsföreningen i Gävle

Kärnkraftsdebatten har blommat upp i samband med att Stefan Löfven blivit ledare för socialdemokraterna. Han vill ha en bred energiuppgörelse med regeringen och har åtminstone tidigare talat sig varm för kärnkraft.

Energimyndigheten har nyligen levererat statisktik över Sveriges elproduktion 201. Statistiken visar att Sverige exporterade ifjol 7,2 TWh (terawattimmar), eller lika mycket som från en hel kärnreaktor, trots att flera kärnkraftverk stod stilla. Vindkraften ökade kraftigt jämfört med året innan och uppnådde 6,1 TWh.

Vattenkraft och kärnkraft står sedan 1980-talet för 45 procent vardera av den svenska elen.

Flera av de tio svenska kärnkraftreaktorerna har stått stilla under långa perioder. Ringhals 2 har varit avstängd sedan april, då en brand utbröt efter att några servicetekniker lämnat dammsugare inne i reaktorn.

Det är uppenbart att problemen med kärnkraften ger vid handen att reaktorerna är uttjänta och farliga och därför bör stängas snarast. Även det mest kärnkraftsentusiastiska Folkpartiet tycker att kärnkraftverken snart har gjort sitt och menar att de gamla reaktorerna bör ersättas av nya.

Trots de långa stoppen i kärnkraftverken kunde alltså Sverige ifjol exportera 7,2 TWh el netto till Danmark, Tyskland, Polen och andra länder. Visserligen var 2011 ett varmt år, särskilt under november och december. Därmed gick betydligt mindre el än vanligt åt till att värma våra bostäder.

Frågan är dock om vi verkligen behöver kärnkraft i Sverige?

Genom energieffektivisering, bioenergi, vindkraft, vågkraft, installation av solceller, solfångare, byggandet av passivhus med mera klarar vi säkert på sikt en avstängning av kärnkraftsreaktorerna.

Det är viktigt att påminna om att uran är en ändlig resurs och att kärnkraften också bidrar till rådande klimatförändring.

Per-Olof Erickson
Svenska Naturskyddsföreningen
Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel