Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bekämparna glada och befolkningen lättad

– Vi är väldigt glada över att myndigheterna äntligen förstått myggproblemet, men tycker verkligen synd om de som fått lida så mycket redan, säger myggforskaren Martina Schäfer.

Regeringens och Naturvårdsverket ja till bekämpning var efterlängtat. Forskarna får nu tillstånd till alla sökta ytor, också inom skyddade områden.

Även om det är mycket mygg i trakterna kring Gysinge och Österfärnebo så kommer myggplågan att klinga ut och inga nya översvämningsmyggor invadera trakten.

För näringsidkarna är beslutet välkommet, men för sent. Peter Karlsson som i sommar tog över Östa Camping och satsat har fått ett väldigt avbräck, kvar är bara några trogna gäster.

Tord Granqvist jobbar ute i parken i Gysinge. Direkt när vi kommer säger han ”Välkommen till helvetet”.

Byxorna är grå av mygg och han får gå i tjocka kläder och väl insmord med myggmedel.

– Jag välkomnar verkligen beslutet om bekämpning. Synd bara att det kommer för sent, för myggen finns redan här, säger han.

Trösten är att myggplågan klingar av om några veckor om inga nya myggor kläcks.

Gudrun Pettersson i Krokiga Smedjan är lika glad.

– Vi har ju sett att vi har mycket mindre besökare i år och många kunder säger att myggen är oerhört besvärande, säger hon.

I lanthandeln möter vi flera kunder. De tycker alla att regeringens och Naturvårdsverkets beslut var det enda rätta och Marcus Boberg som jobbar bakom disken får ofta frågan hur han kan stå ut.

– Visst är det jobbigt, men jag klarar mig tack vare att jag smörjer in mig, säger han.

Richard Forsling som driver Gysinge Wärdshus är lättad. Han hoppas nu att de kunder som bokat längre fram står kvar. Men årets sommar är ändå en förlorad sommar, samtidigt som ryktet om myggplågan i Gysinge kan leva länge.

– Därför är det lika viktigt att trycka på att det blir bättre nu. Vi ska också lägga in det på vår hemsida, säger han.

Men flera påpekar att beslutet bara gäller för i år. Allt hänger i luften för kommande år och Martina Schäfer befarar att forskarna får samma problem att få tillstånd då. Tillstånd som alltid kommer i sista sekunden och inte ger någon möjlighet till framförhållning.

– Jag hoppas bara att man minns hur situationen är i år, för det borde befolkningen inte behöva uppleva igen. Speciellt som vi kan hjälpa dem om vi bara får, säger hon.