Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bekämpningen i fara

Länsstyrelsen har gett tillstånd för betande djur vid Istamyran i Nedre Dalälven-området. Det har fått myggbekämparna att reagera.
Myggeneralen Jan Lundström säger att han är "väldigt besviken" och menar att hela årets bekämpning nu är i fara.

2011 kom myggbekämparna i Nedre Dalälvens Utvecklings AB, Nedab, överens med kommunala och statliga tillsynsmyndigheter om att Nedab skulle sjösätta ett egenkontrollprogram i syfte att kartlägga effekterna av bekämpningen.

Programmet har rullat på sedan dess och enligt Jan Lundström är genomförandet av det ett grundvillkor för att bekämpning över huvud taget ska kunna ske.

Nu är dock hela upplägget hotat, anser han, eftersom länsstyrelsen gett djurägare dispens för att hägna in och släppa djur på bete i ett av de sex myggbekämpningsområden som också är ett egenkontrollområde.

Det rör sig om ängar vid Istamyran och Norrån. Området är naturreservat, därav kravet på dispens.

Länsstyrelsen har föreslagit att ett nytt kontrollområde utses men det skulle inte fungera, enligt Jan Lundström.

– Eventuella effekter av bekämpningen är så himla små att de inte skulle gå att hitta om vi inte gjorde exakt lika varje år.

För tillförlitliga resultat måste provtagningar ske på samma ställen i minst sex år i rad, menar han.

Han är också besviken på att länsstyrelsen på samrådsmötet i höstas inte sa något om den dispens som då redan meddelats djurägarna, trots att en direkt fråga ska ha ställts om saken.

– Som jag har förstått det har man undanhållit information och det gör mig väldigt besviken.

Myggbekämparna har kommit överens med djurägarna om hur provtagning skulle kunna ske trots inhägnader men enligt Jan Lundström har länsstyrelsen signalerat att den inte kommer att godkänna sådana upplägg.

Den tjänsteman som är ansvarig för myggfrågorna på länsstyrelsen var inte anträffbar på tisdagen men stabschefen Mats Hindström uttalade sig försiktigt positivt gällande möjligheten att hitta en lösning.

– Den här diskussionen är ju inte slut än och min bedömning är att det ska gå att hitta en kompromiss, även om jag inte besitter expertkunskapen.

Varför länsstyrelsens representant inte sa något om de planerade djurbetena på samrådet i höstas kunde han inte svara på.

– Jag känner inte till vad som sagts men om vi har gått ut med felaktig information så är det så klart inte bra.