Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beklämmande dubbelmoral

En manlig präst i Stockholms stift får behålla sitt jobb trots att han under sex år utnyttjat en ungdomsledare i församling sexuellt sedan hon var 16 år. Tre av domkapitlets ledamöter ville avsätta prästen, men fyra vill ha honom kvar och utgår helt från hans egen version. När det gäller sexuella övergrepp från präster har domkapitel länge haft inställningen att enbart höra prästen, inte kvinnan.

Att präster anses förmer än vanligt folk var för övrigt en grund för häxprocesserna. Katolska kyrkan har länge betalat stora belopp i syfte att hemlighålla pedofilprästers gärningar. Barnen var ointressanta, kyrkan tänkte bara på prästerna. Ensamstående kvinnor har fördömts genom seklen, inklusive mängder av mödrar där fadern inte velat stiga fram därför att han varit präst. Luther menade att mannen är guds avbild medan kvinnan står för synden, en perfekt grund för dubbelmoralen.

Svenska kyrkan har snart fler kvinnliga än manliga präster, och snart får de chansen att också viga samkönade prästpar. Liksom för kvinnor i allmänhet gäller nog också för kvinnliga präster att de mindre än män ägnar sig åt sexuell brottslighet. Domkapitlet i Stockholm som behöll den manliga prästen gav samtidigt en skriftlig erinran till en kvinnlig präst för att hon lett en utlandsresa där en 15-årig konfirmand hon haft ett förhållande med ingick. Res inrikes nästa gång.