Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bekräftelse är jätteviktigt

SANDVIKEN
Ohälsan bland unga ökar. Utbrändhet är något som nu även omfattar barn och ungdomar.

I går anordnade elever från gymnasieskolans barn- och fritidsprogram i Sandviken en temadag med föreläsningar, samtal, musik och teater kring hur ungdomar mår.
- All statistik pekar på att det hela tiden blir värre. Unga har det jättetufft i dag. Vad det beror på är svårt att säga. Det är så många faktorer som spelar in, ett samhälleligt symptom överhuvudtaget, säger Birgitta Piippola, pedagogisk samordnare för temadagen.
Förståelsen från vuxna är ofta liten. Ibland saknas den helt.
- Vi hör ibland från vuxna att "Ni unga har inga bekymmer". Men de har ingen aning om hur det är att vara ung i dag. Det är en jättepress från alla håll. Man kan aldrig, aldrig slappna av, säger Katarina Wennergrund, elev.

Väcka tankar

Hon hoppas att temadagen ska väcka tankar hos vuxna, att de ska ta problemet på allvar.
- De förstår nog inte den ständiga pressen vi känner, inte bara från skolan och föräldrarna. Det är utifrån också, budskap om hur vi ska vara, hur vi ska se ut och vad vi ska hinna med. Det är ständig prestationsångest, utseendefixering och sedan läxor, läxor, läxor, säger Linda Johansson.
De säger att klimatet i skolan är tufft. Konkurrensen är stenhård eftersom alla är väl medvetna om läget på arbetsmarknaden. Hemma hinner föräldrarna inte lyssna och prata. I skolan hinner lärarna inte med att se.
- Det märks att många egentligen inte vill vara lärare som det är i dag. De hinner inte med och vet ofta inte ens vad vi heter. I skolan är man bara en i mängden, man syns inte, säger Ida Lundberg.
De är 17, 18 och 19 år gamla och på väg in i vuxenvärlden.
- De vuxna kan göra mycket. Politikerna till exempel kan se till så att det finns tillräckligt med personal i skolorna. Andra vuxna kan stötta och motivera, till att göra läxorna eller kanske till att gå till kuratorn om det finns någon, säger Katarina Wennergrund.

Diskussion
De hoppas nu få igång en diskussion med vuxna.
- Det vi egentligen vill är att vuxna bara ska lyssna. De kanske inte har tid, men då måste de ta sig tid. De måste se oss. Bekräftelse är jätteviktigt. Självförtroende är inget medfött, säger Linda Johansson.

SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander_gd.se