Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Belönade för tidning mot våld

En hel tidning om och mot våldet.
För den journalistiska satsningen fick Karin Näslund och Birgitta Ulming Strand, nyhetschefer på Sundsvalls tidning, i går kväll Klara Lindhs resestipedium.

Annons

Den 30 januari 2007 handlade hela Sundsvalls tidning om våldets konsekvenser och vad som görs för att stoppa det. Ung-redaktionen ville göra något om våldet i samhället efter att Ricardo Campogiani, 16, misshandlats till döds i Stockholm, och idén växte sedan till tematidningen.

Redaktionen valde att i den första delen beskriva den mörka verkligheten och i den andra skildra det ljusa hoppet.

– Vi fick blandade reaktioner, både internt och externt från läsarna, säger Birgitta Ulming Strand.

En del läsare saknade sin vanliga tidning, medan andra var positiva till tidningens sätt att ta upp ämnet. Stipendiejuryn tyckte att det var ett djärvt publicistiskt projekt som provocerade och inspirerade.

Stipendiet är på 50 000 kronor, men varken Karin Näslund eller Birgitta Ulming Strand har ännu hunnit bestämma vart de ska åka för prispengarna.

Klara Lindh, 1877–1914, bidrog med sina artiklar till den kvinnliga rösträtten.

Stipendiet till hennes minne delas för andra året ut av Nya stiftelsen Gefle Dagblad till någon journalist på Mittmedias tidningar som verkat i hennes anda för demokrati och allas likaberättigande.

”Vi fick blandade reaktioner, både internt och externt från läsarna.”

Birgitta Ulming Strand

Klara Lindhstipendiat