Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Benfynd från stenåldern hittade

Ben efter säl, troligen vikare, pekar mot att jägarfolk bodde på den ö som stack upp ur havet mellan Gammelstilla och Torsåker för 8 500 år sedan.

– Men här bodde man säkert inte hela året, säger arkeologen Michel Guinard som leder utgrävningen

Annons

För tredje året kartläggs boplatser från stenåldern vid Däcksvägen strax intill Gammelgården i Torsåker.

Arkeologerna arbetar sig högre upp över havsnivån, vilket innebär att man gräver fram allt äldre boplatser och Michel Guinard räknar att man nu gräver fram en boplats äldre än 8 500 år.

Platsen för årets grävning fann Jonny Skogsberg redan fösta året, men genom att arbeta sig uppåt till allt äldre boplatser hoppas Michel Guinard få veta mer om hur man bearbetade stenen för att skapa verktyg och vapen före den teknik som användes för 8 500 år sedan.

– Man talar om en handtagskärnetradition som kom fram ungefär för 8 500 år sedan över hela Skandinavien och som användes i ett par tusen år, säger han.

Handtagskärnan användes för att slå av små spån för att få redskap med vass egg. Han beskriver att de små spån man slår loss kan bearbetas vidare och sedan sättas fast som pilspetsar eller egg på en kniv

Först kom tekniken på platser där man hade tillgång till flinta, men samma teknik används längre norrut där kvarts och porfyr bearbetas till verktyg och vapen.

Michel Guinard hoppas att man kan hitta boplatser där den speciella stenbearbetningstekniken ännu inte använts. På det sättet kan forskarna datera när tekniken började användas i våra trakter.

Han berättar också att man nu befinner sig 104 meter över havet, men för 8 500 år sedan var platsen för utgrävningen strandlinje. Här fiskade och jagades säl. Han menar att området närmast kan betraktas som en innerskärgård.

– Vi har funnit ben från säl, både brända och obrända, säger osteologen Therese Ekholm.

Hon är med i år som specialist på att tolka ben och var också den som först gjorde benfynd. Att man hittar obrända ben är ovanligt då de inte bevaras lika länge som brända ben.

Petter Lymar, som är utbildad arkeolog, är också med för första gången. Han gjorde fynd av en yxa, tillverkad i någon form av grönsten.