Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Benny Anderssons ­Orkester

/

Benny Andersson är onekligen en man med smartness och här presenterar han och orkestern ännu ett smörgåsbord där vi alla rimligtvis hittar något att gotta oss åt.

Annons

 Med vokala spjutspetsar som Helen Sjöholm och Tommy Körberg, jämte ett förstärkt Orsa Spelmän, kan det ju inte bli annat än bra, omväxlande, folkligt och tidlöst. Här finns material att hämta också för bröllop, skolavslutningar och begravningar. Det är alltifrån visa, klassiskt och marscher till folkmusik och svensktoppspop. Björn Ulvaeus har som vanligt hjälpt sin gamle Abba-polare med texterna utom på ett speciellt spår, ”Vilar glad i din famn”, vars text skrevs av Kristina Lugn och framförde i samband med Victorias och Daniels bröllop.

Titellåten, en nostalgisk flirt med ”Den blomstertid nu kommer”, är annars nummer ett och Körbergs mäktiga röst framhävs i traditionella ”Månstrålar klara” med text av Arvid Ödmann. I ”Allt syns när man är naken” låter Helen nästan som Monica Zetterlund i en Hasse & Tage-revy. Ja, det är en mycket behaglig blandning på de 13 spåren, varav fem instrumentala. Benny Andersson kommer att gå till historien som en av Sveriges genom tiderna främsta kompositörer av musik.
Fast en sak begriper jag inte: Varför kommer BAO aldrig till gästrikedistriktet? Är det ingen arrangör som vågar satsa på denna i högsta grad kvalificerade dansorkester?
Psst, Granting – en helkväll med BAO i Göransson Arena, vore inte detta något att putsa till det skamfilade ryktet med...?

Stefan Andersson

Annons