Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berggrenska firade 200 år

Berggrenska gården satsade hela lördagen på sitt 200-årsjubileum med både brassextett och teater. Och mer och mer folk blev det allteftersom dagen gick.

Redare Anders Berggren lät bygga gården där gamla huvudbyggnaden är enda huset norr om ån som klarade branden 1869. Att det stod träd runt om som ökade avståndet till grannarna och att en kedja bildades som jobbade effektivt med att få upp vatten blev räddningen.

Med trubadur, teatergruppen från Lettings, Ulf-Ivar Nilsson och rundtur med kommunala hästen Berta var det lätt att bli kvar länge.

– Vi vill att fler ska få upp ögonen för Gävles historia, säger Bengt-Göran Wikström, chiropraktor och ordförande i ett år gamla Berggrenska gårdens förening. I dag finns 17 företag i huset, de flesta inriktade på hälsa och skönhet - och så restaurangen förstås.