Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berggrenska gården

Norra Strandgatan 13, ett av de få hus norr om Gavleån som klarade sig med begränsade skador i stadsbranden 1869. Gårdens ekonomibyggnader förstördes och ersattes senare med flyglar.
Berggrenska gården uppfördes 1814-1815. De första ritningarna gjordes av stadsbyggmästaren Johan Christopher Loëll men huset uppfördes efter förslag av stadsbyggmästaren Carl A. Wahrberg på uppdrag av köpmannen Anders Berggren. Gården är byggd på källare i två våningar av trä, där nedre våningen inreddes med kontor, affärslokaler och ett rum för for- och handelsbönder. Övre våningen fick sex rum, däribland en stor festsal.
Berggrenska gården visar hur flera handelshus i Gävle såg ut på 1800-talet.
Mellan 1891 och 1916 hade Borgarskolan och Gefle Tekniska Aftonskola sina lokaler i gården. 1904 uppfördes vid östra flygeln det stenhus E.A. Hedin ritat för den tekniska linje som Borgarskolan införde 1903 men som lades ner 1915. Gävle Högre Folkskola, startad 1913, övertog lokalerna i gården 1916 och hade undervisning där till 1958. Skolan hade då bytt namn till Gävle Praktiska Realskola (som senare flyttades till den skolbyggnad på Söder som med tiden kom att få namnet Polhemsskolan).
1920 startades även yrkes- och lärlingsskolor som senare spreds ut i staden, och 1933 startades en hushållslinje. Damfrisörskolan blev delvis kvar i "Strandskolan" till 1981. Därefter användes Berggrenska gården av Läromedelscentralen.
1984-1986 renoverades fastigheten och bland andra Gävle Turistbyrå, Gävleborgs Läns Hemslöjdsförening och ett konstgalleri fick lokaler i huvudbyggnaden. Senare övertog Konstfrämjandet gallerilokalen, och våren 1998 flyttade turistbyrån till Drottninggatan 37.
Gårdshusen mot Kyrkogatan inreddes till Kafé Mamsell, bageri och hantverkslokaler. Berggrenska gården byggnadsminnesförklarades 1987. I mars 2006 sålde Gävle kommun fastigheten till en privatperson, trots protester från en del av oppositionen. Källor: Helgesson, V: Berggrenska gården; Karlsson, J: Berggrenska gården, byggnadshistorisk undersökning