Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergman-vecka i skuggan av husdrama

När den sjätte Bergmanveckan nu drar igång är det i skuggan av dramat kring Ingmar Bergmans fastighet på Fårö.

I höst säljs den till högstbjudande.

Den tyske regissören Wim Wenders är formell hedersgäst när Bergmanveckan startar på Fårö på tisdagen.

Men egentliga huvudpersoner är deltagarna i den hemliga budgivningen kring Bergmans fastigheter på ön. Den 20 augusti ska alla bud vara inne med beräknat avslut i slutet av september.

En stiftelse är bildad för att ”rädda” Bergmans hus och i början av juni gick man ut med annonser i amerikanska filmmedier för att locka finansiärer.

– Vi har fått visst gensvar och knutit kontakter som vi följer upp nu. Sedan får vi se om vi går i mål där eller med en svensk lösning, säger Jannike Åhlund, Bergmankännare och drivande både i stiftelsen och Bergmanveckan.

– Slaget är inte förlorat och läget är inte hopplöst. Vi ger inte upp förrän den 20 augusti. Det händer saker men ingenting som jag kan berätta om än.

Årets Bergmanvecka är den sjätte i ordningen. Jannike Åhlund tror inte att traditionen kommer att påverkas även om en privat köpare skulle ta över Bergmans hus på Fårö.

– Nej, veckan rullar på av egen kraft. Men det är en trevlig tanke att knyta veckan till det Bergmancentrum vi vill bilda. Speciellt biografen (en av de fem fastigheter som säljs) vore trevlig att kunna använda under Bergmanveckan.

Jannike Åhlund berättar att biljettförsäljningen till årets vecka gått ”som förväntat”. Just Wim Wenders föreläsning är slutsåld.

– Först tänkte vi att den bara skulle vara för studenter, men så släppte vi lite extrabiljetter och de tog också slut. Wenders säger själv att utan Bergman hade han inte blivit regissör. Det var där allt började för honom.

Erik Helmersson/TT Spektra