Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergmans klotter säljs

Den 28 september ska Ingmar Bergmans lösöre säljas på Bukowskis auktioner i Stockholm. Och att ­föremålen tillhört just demonregissören höjer värdet på dem rejält.

 

Ett exempel är det Carl Malmsten-formgivna skrivbord där Bergman skrev sina manus, som kommer att ropas ut för 15 000-20 000 kronor, enligt Sveriges Radios ”Kulturnytt”.

De  övriga  Carl Malmsten-skrivborden, för Bergman ägde faktiskt flera, ropas ut för drygt 5 000 kronor. Bland de övriga föremål som Bergman lämnat efter sig finns bland annat hans skrivbordsstol, ett fiaspel, och schackpjäserna från ”Det sjunde inseglet” med den vita kungen saknad – den gick sönder under inspelningen.

Ett utropspris på någonstans mellan 20 000 - 30 000 har även Bergmans vita sängbord. Men det är inte bara ett sängbord: Det är fullt av regissörens nattliga klotter. På bordet står till exempel att läsa de Bergmanska meningarna ”rädd, rädd, rädd”, ”varför kommer inte taxin” eller ”den jävla starren breder ut sig”. (TT Spektra)