Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergmans städerska drar tillbaka bok

Biografin där Ingmar Bergmans hushållerska Anita Haglöf skulle berätta om sitt liv med mästerregissören dras tillbaka. Efter ett drygt års arbete med boken tvingas förlaget att stoppa utgivningen.

Boken ”En hushållerskas dagbok” var planerad att ges ut på Wahlström & Widstrand i september. Anita Haglöf, Ingmar Bergmans hushållerska på Fårö under många år, skulle berätta historien om sitt liv med regissören. Men nu blir boken inte av. Enligt Camilla Nagler, förläggare på Wahlström och Widstrand, blev boken för personlig för Anita Haglöf.

– Det blev för mycket för henne, helt enkelt. Ibland vet man inte riktigt vad man ger sig in i när man ger sig i kast med en självbiografi. Hon kände sig trängd och det kändes inte rätt för henne. Det är svårt att berätta historien om den store ikonen Bergman, säger hon.

Arbetet med boken har pågått under ett drygt år, och enligt Camilla Nagler är det mycket ovanligt att dra sig ur ett bokprojekt så sent i processen.

– Jag har aldrig varit med om det tidigare. Det är tråkigt när det händer, men vi måste förstås respektera hennes beslut.

Anita Haglöf medverkar däremot i en dokumentär, gjord av filmaren Tom Alandh, där hon öppenhjärtigt berättar om Ingmar Bergman.

– I en film finns det bilder som hjälper till att bära fram berättelsen. En text kan på ett sätt gå mycket djupare.

Författaren och journalisten Håkan Lagher, som skulle skrivit boken tillsammans med Anita Haglöf, är förvånad över beslutet att stoppa utgivningen.

– Det är klart att man kan diskutera hur saker ska läggas upp, men det här är jättetrist och förvånande. Jag har heller inte fått någon riktig förklaring till varför hon inte vill vara med längre.

Anita Haglöf har avböjt att kommentera.

Sara Haldert/TT Spektra