Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berlinstämning på Spegeln med Lehnberg

Berlinstämning rådde på Spegeln då det hölls releasefest för David Lehnbergs solo-ep "False Idols" på Spegeln i onsdags.

Annons

Besökaren hade kunnat tro att David Lehnbergs releasefest för femspårs-ep:n "False Idols" skulle hållas inne i Spegelns stora lokal där Skottes Musikteater har sina föreställningar, men visar sig vara i foajén. Viktor "Slim Vic" Zeidner värmer upp i dj-båset, samma man som släppt Lehnbergs ep på lokala labeln Lamour Records. Ni får ursäkta klichén, men det är inte utan att man får en viss Berlinkänsla av hela kvällens uppförande. Det är nog den elektroniskt knorriga musiken kombinerad med de ambitiösa konstinstallationerna kring scenen som gör det.

På platsen där den omdiskuterade biljettkuren tidigare stod är en scen uppbyggd. Från taket vajar guldbelagda papp-formationer som påminner om några slags kufiska planeter. Precis som under höstens klubbsatsning Alarma på Bankhuset - har konstkollektivet EDGE med Teresa Fyhr och Emelie Klintecorn hjälpt Lehnberg med fantasifull installationsdesign. Det är många kvinnor som florerar kring David. För efter att han inlett kvällens konsert med ett suggestivt ambient-intro kommer Emma Sörensen och Anna-Karin Berglund (Twiggy Frostbite) upp på scen. Med ep:ns spår som grund ackompanjerar Emma på tvärflöjt och Anna-Karin med klarinett till. Träblåsinstrumenten ger en mystisk känsla som knyter ihop Davids hypermoderna sound med ett ekande av psykedeliskt 70-tal. Därefter hugger Anna-Karin in på en maskin som hon skruvar och donar med.

David då? Jo, han har byggt sig ett eget litet trumkit som han misshandlar på ett läckert sätt under de totalt tre låtar, får jag det till, vilka avverkas under kvällens konsert. Framför allt under sista spåret, min favorit, "Story of a Giant", som stegrar mot ett enda stort sambaröj.

Det här var mig veterligen första gången Lehnberg uppträder med sitt soloprojekt. Han har ju redan turnerat jorden runt x antal gånger med Deer Tracks. Att få till en internationell turné med sig själv torde inte vara omöjligt - det var onsdagen ett bevis på. Jag lämnar Spegeln med en gnagande fråga: vilka är de falska idolerna som ep-titeln anspelar på? Kanske bäst att få fortsätta fundera på det.

Lyssna på ep:n "False Idols" här.

Annons