Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beroende - av datorer

GÄVLE
En 23-årig man häktades i går misstänkt för grovt bedrägeri.

Beslag av kontokort med magnetremsor och register över kontokortsnummer placerar 23-åringen i centrum av den härva som inbegriper en 45-åringen som utreds av Göteborgspolisen för misstänkta konststölder och en 33-årig uppsalabo som dömts för flera grova bedrägerier.

Datorberoende
- Han är lika beroende av datorer som en amfetaminist är av knark, säger Mikael Hammarstrand om 23-åringen.
Åklagarens första yrkande under häktningen var förberedelse till grovt bedrägeri, men Gävle tingsrätt menade att misstankarna var så pass allvarliga att 23-åringen skulle häktas för grovt bedrägeri.
Som Gefle Dagblad skrev i går fanns fakturor från olika företag i 23-åringens bostad i Andersberg, som tyder på att 23-åringen använt de kontokortsnummer som fanns i hans register.
Datorutrustning, programvaror och ett slags kortapparat undersöktes av Gävlepolisens IT--avdelning.
Under större delen av fredagen fanns IT-åklagaren i Uppsala Chatrine Rudström i Gävle för att bistå med expertkunskaper som behövdes för att förhöra 23-åringen.

Tidigt misstänkt
Det fanns ingen officiell bekräftelse på misstankarna att 23-åringen prånglat ut falska men fungerande kontokort i Gävle.
Redan under början av förra året var 23-åringen misstänkt när ett register med kontokortsnummer beslagtogs i hans hem. den gången undgick han att åtalas och fick dessutom 4000 kronor i ersättning av Gävlepolisen som skadat hans dator.
En 38-årig företagare som var anhållen misstänkt för inblandning har släppts på fri fot, men misstankarna mot honom är fortsatt aktuella. Källor beskriver honom dock som mindre viktig i den pågående utredningen.

Telefonförbud
Vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand skulle senare bestämma sig för att begära 45-åringen och 33-åringen häktade, eller släppa dem på fri fot.
Åtal mot den 23-årige gävlebon ska vara väckt den 6 juni.
Han förbjöds också av Gävle tingsrätt att tala i telefon under tiden i häktet.

MATS HEDSTRÖM