Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beroendemottagning invigd

Igår invigdes Gävles nya beroendemottagning. Behovet ser ut att vara stort och det har varit en strid ström av patienter under de första dagarna som mottagningen hållit öppet.

Förra året beslutade socialnämnden i Gävle att lägga ner Gävle beroendecenter, GBC, av besparingsskäl. Men nu finns det alltså en ny beroendemottagning i Gävle, kostnaden delas lika mellan kommunen och landstinget. Att det finns ett behov av en beroendemottagning råder det ingen tvekan om.

– Det känns som att vi är efterlängtade. Det har funnits ett uppdämt behov. Det har varit många här de första dagarna som har väntat med att söka hjälp tills vi öppnade, säger Anna Rydbäck, som är sjuksköterska på den nya mottagningen och jobbade på GBC tills det lades ner.

Hon tror att den långa tiden utan en fungerande beroendemottagning har gjort att människor inte lyckats ta tag i sitt missbruk i tid.

– Det är tråkigt att det blev det här uppehållet. Det är många av de som har kommit hit nu som har gått längre i sitt missbruk än de skulle ha behövt göra om de kunnat få hjälp direkt. Men nu får vi vända det här till någonting positivt, säger Anna Rydbäck.

Den nya beroendemottagningen på Södertull har öppen mottagning klockan 9-11 varje förmiddag och tanken är att den som vill bryta sitt missbruk ska kunna få hjälp direkt. Först får man träffa en sjuksköterska som gör en första bedömning. Sjuksköterskorna kan antingen inleda en avgiftning eller skicka personen vidare till den alkohol- och drogterapeut som är anställd på mottagningen. Efter ett två veckor långt introduktionsprogram är det tänkt att man ska slussas vidare till Hemstagården där det finns möjlighet att gå med i en tolvstegsgrupp och inleda en behandling.