Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bert Karlssons nya bostadslösning för nyanlända kan bli verklighet i Gävle: "Vi tittar på alla möjligheter"

Sedan ett drygt halvår tillbaka är Sveriges alla kommuner tvingade att ta emot ett visst antal flyktingar per år. Men i Gävle precis som på många andra håll är det svårt att få fram lediga bostäder. Nu tittar Gavlegårdarna på en lösning med flyttbara hus – en bransch som entreprenören Bert Karlsson har gett sig in i.

Den 1 mars i år trädde den nya lagen i kraft som tvingar alla kommuner att ordna fram bostäder åt personer som har fått uppehållstillstånd i Sverige. För Gävles del handlar det om 73 personer som Migrationsverket anvisar till kommunen i år och ungefär det dubbla nästa år.

Men som Gefle Dagblad berättat råder det akut bostadsbrist i hela Gästrikland. Allra värst är situationen i Gävle.

Läs mer: Akut bostadsbrist i Gästrikland: "Nästan sju års kö för en etta"

Kommunens arbetsmarknadsenhet ansvarar för att få fram bostäder åt de personer som blivit anvisade till Gävle – en inte helt lätt uppgift.

– Vi gör allt vi kan och har hittills lyckats hitta lösningar åt alla, men nästa år ser det svårare ut, säger enhetschefen Björn Häägg.

En 40-tal av de personer som kommunen tagit emot har först blivit inhysta på hotell. Där har de fått bo i allt mellan tre veckor och fem månader i väntan på en annan bostad. Det är en lösning som Björn Häägg tror att kommunen måste fortsätta använda sig av. Men det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna ser även över andra alternativ.

SVT Nyheter rapporterade i förrgår att den akuta bostadsbristen fått Bert Karlsson att ge sig in i bostadsbranschen. Detta efter att han under många år gjort stora pengar på att hyra ut asylmottagningar åt Migrationsverket. Hans nya affärsidé är att låta tillverka färdigbyggda hus på hjul som kan flyttas dit de behövs.

En sådan typ av lösning är något som intresserar många av landets kommuner, däribland Gävle. Det finns en uppsjö av företag som säljer eller hyr ut moduler för tillfälliga lokaler.

– Vi undersöker om vi kan få tag på flyttbara paviljonger, med eller utan hjul spelar egentligen ingen roll. Men det är många kommuner i landet som letar efter sådana nu så de är inte så lätta att få tag på, säger Lars Lennmalm, vice chef på Gavlegårdarna.

Läs mer: Nya bostäder för asylsökande i Gävle läggs på is – men Gavlegårdarna bygger ändå

Exakt var och när en lösning med flyttbara hus skulle kunna bli verklighet i Gävle är för tidigt att säga, menar han.

– Även om de är enkla att ställa upp så måste det finnas el, vatten och avlopp på platsen, säger han.

Regeringen utreder just nu en regeländring som ska göra det enklare och snabbare att få tidsbegränsade bygglov för flyttbara bostäder. Tanken är att ändringen ska träda i kraft den 1 juli 2017.

Läs mer: Bostadsbristen tvingar dem att bo i Gavlegårdarnas gamla kontor: "Känns som ett fängelse"