Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besked om Testeboån dröjer

GÄVLERekommendationen att inte bada i Testeboån kvarstår.

- Så länge jag inte har fått analysresultaten kan jag
inte ändra på rekommendationenen att man inte ska
bada, säger Stefan Väänänen, miljöinspektör i Gävle.

På måndagen väntade han förgäves på analyssvaren på de prover på vattnet i Testeboån nedströms Oslättfors som togs förra veckan, efter upptäckten att hönsgödsel runnit ut i ån i Oslättfors.

Oron gäller framför allt att det kan finnas salmonella i vattnet, eftersom hönsen som hittades i Oslättfors inte gått igenom föreskriven salmonellakontroll.

- Det finns en liten chans att jag kan få provsvaret på tisdagen, men jag vet inte. Den förklaring jag fått till att resultatet dragit ut på tiden är att det varit svårt att isolera olika sorters bakterier i odlingarna. Man har satt nya bakterieodlingar, säger han.

Det prov på hönsgödseln, som Stefan Väänänen tog med sig från Oslättfors Hönseri förra fredagen har också analyserats.
Enligt provsvaret innehöll gödseln inte några salmonellabakterier, men man misstänker att det kan bero på att gödseln var för gammal. Ett färskt gödselprov lämnades därför in i fredags, och det analyssvaret väntas bli klart på torsdag.