Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beskeden kommer i dag

Det är en tuff arbetsmarknad som väntar de 460 metallare som sägs upp på Sandvik. Men ett batteri av åtgärder ska se till att ingen tappar sugen.
– Vi är så redo vi kan vara, säger Johnny Sandgren, chef för det lokala centret för dem som varslas om uppsägning.
Är du en av dem som får besked i dag? Hör gärna av dig till GD, webredaktionen@gd.se

Annons

Med början i dag får alla metallare som förlorar jobbet på Sandvik sina uppsägningsbesked. Med sig får de också en nyupptryckt tidning om vilka resurser som de nu får tillgång till, och den hjälp som LOK-centret kan erbjuda.

Centret har varit i gång i två månader och 150 varslade från andra företag har redan besökt lokalerna i Folkets hus. Där finns alla de lokala resurser som står till buds för att hjälpa folk att hitta ett nytt spår.

– Ett nytt jobb är målet för alla, säger Johnny Sandgren.

På LOK-centret finns ett 15-tal coacher från Arbetsförmedlingen, KFG och Trygghetsrådet. Kommunen stöttar också med studie- och yrkesvägledare, och den som funderar på att starta en egen verksamhet kan också få hjälp på plats. Poängen är att den som förlorar jobbet ska hitta alla resurser på ett ställe.

– Det är det vi jobbar för och det tror jag folk uppskattar.

– Det gäller att se möjligheterna i den situation som råder. Det finns fortfarande jobb att få, säger Johnny Sandgren.

Flera av dem som förlorat jobbet på mindre företag, ofta underleverantörer till Sandvik, har hittat nya jobb sedan LOK-centret startade i mitten på mars.

Men för många kommer det att handla om att hitta en utbildning som öppnar för ett jobb när konjunkturen vänder.

– Det kommer att behövas kompetent personal. Det försöker vi förmedla, säger Leif Jansson, chef för Sandvikens kommuns tillväxtkontor.

Flera utbildningssatsningar är på gång, i form av yrkesvuxenutbildning och yrkeshögskola som startar till hösten. Sandviken får också del av de industriutbildningar som ska startas i länet med medel från Europeiska socialfonden.

– Vi är väldigt väl preparerade, säger Leif Jansson.

– Det viktiga är att de som varslas får träffa coacherna för individuell rådgivning. Då får vi ett grepp om vilka utbildningsinsatser som behövs och kan framföra det till alla beslutsfattare.

Samma procedur väntar de tjänstemän som sägs upp på Sandvik. De förhandlingarna är i slutskedet och kan bli klara den här veckan.

Är du en av dem som får besked i dag?
Hör gärna av dig till GD, webredaktionen@gd.se