Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslutet i EU har varit klart länge

Allt var klart. Då drog svenskarna plötsligt frågan i långbänk så att hundratals fiskare fick sväva i ovisshet om sin framtid.

– Jag sa att det kommer besked under våren. Nu är det i början av våren, säger Eskil Erlandsson, C, fiskeriminister.

Egentligen är det ju inte Eskil Erlandsssons fel.

När GD nådde honom i en bil i går fanns det flera saker som han som minister knappast tänkte säga.

Som att det var Livsmedelsverket plötsliga synpunkt att deras kostråd inte nådde fram som ställde till det.

Eller att kollegerna på miljödepartementet snarare lutade åt att avskaffa strömmingsfisket än att låta konsumenterna avgöra själva hur mycket eller hur litet strömming de mådde bra av.

I själva verket var det Landsbygsdepartementet, och Eskil Erlandssson, som vann dragkampen, och räddade fisket på ostkusten.

Men sådant säger man inte:

– Jag tycker inte alls att det har tagit lång tid. Jag hade sagt att beskedet skulle komma under våren. Nu är det tidigt på våren, säger han på en dålig förbindelse.

Saken hade varit klar länge. Under två års tid hade svenska förhandlare suttit i Bryssel. Resultatet blev att Sverige, liksom Finland, skulle få fortsatt undantag från gränsvärden för dioxin.

Så den plötsliga debatten om miljögifterna som kallas dioxiner. Trots att de minskat dramatiskt under 40 år, och trots att konsumtionen minskat ännu mer. Eskil Erlandssson tror inte att konsumenterna skrämts på flykten.

– Diskussionen har varit bra eftersom den höjt medvetande om dioxiner.