Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslutet slår mot vården i Sandviken

SÖDERHAMNStrukturbeslutet med en nedläggning av akutverksamheten i Bollnäs får återverkningar även i gästrikekommunerna. Framför allt genom att landstinget nu ska centralisera den planerade kirurgin till det återstående sjukhuset i Bollnäs, på bekostnad av samma verksamhet i Sandviken.

Annons
- Ja, vi behöver centralisera för att kirurgerna ska få mer knivtid. Undersökningar visar att vi i Sverige ligger lägre än övriga länder vad gäller knivtiden, menar landstingsrådet Ann Margret Knapp,.

Kirurger ska bli vassare
Bakom centraliseringsbeslutet känner hon att man har professionens stöd. Både kirurgavdelningen och överläkarföreningen anser att man har för lite knivtid.
- De behöver bli vassare och få fler patienter att arbeta med, säger hon.
Troligen följer även dagkirurgin i Sandviken med den planerade kirurgin på flytten till Bollnäs. Först behöver man dock ha ett samråd med professionen. Något som ska sätta igång så snart som möjligt, menar hon.
Beskedet om en flytt från Sandviken glädjer förstås inte representanter för Västra Gästriklands hälso- och sjukvårdsnämnd.
- Nej, vi ställer ju inte upp rakt av. Men vi föredrar ändå att släppa dagkirurgin om vi får behålla det övriga. Vi inser att vi inte kan ha allt kvar som i dag, menar nämndens ordförande Roland Zachrisson, s.

Mer akutvård i Gävle
Han räknar upp de speciella verksamheter som man ska ha kvar vid det sjukhus, som i grunden är primärvårdsbaserat. Röntgen, specialistavdelningarna, geriatriska, medicin rehab, habiliteringen, hjälpmedelscentralen och beroendecentrum är sådant han inte vill släppa iväg från Sandviken.
Trots att man nu drabbas i västra Gästrikland så tror Roland Zachrisson på att man ska klara framtiden tillsammans i Sandviken, Hofors och Ockelbo.
- Jag känner mig ganska lugn. Vi har trots allt en mycket bra primärvård.
Även vid länssjukhuset kommer man att märka av nedläggningen i Bollnäs. Fler kommer att behöva akutvård.
- Läkarna säger att de kommer att klara av tillströmningen. Men det hävdar sjuksköterskorna och undersköterskorna att de inte kommer att klara av. Vi behöver bygga ut här i Gävle och det ser ju underligt ut eftersom vi precis har dragit ned 47 vårdplatser. Landstingsledningen har inte gjort någon bra konsekvensanalys av vad som sker i Gävle, anser miljöpartiets Bodil Ceballos, ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden i Gävle.
Även landstingets oppositionsråd Inger Källgren, m, ställer sig frågande till hur man ska klara av en ökad efterfrågan på vård i Gävle.
- Jag tror vi behöver göra en stor förändring ganska omgående. Gävle och Hudiksvall kommer att behöva ta emot patienter fortare än man trott och vi behöver mer platser. Det här är dåligt förberett, menar hon.
Hon ifrågasätter om landstingsledningen verkligen har professionen bakom sig för strukturförändringen och menar att det finns oro för hur man ska klara sig med befintliga resurser, personal och lokaler i Gävle.
MATTIAS JONSSON