Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besökarnas favorittavla köps in

Nästa konstverk som länsmuseet köper in blir oljemålningen "Early monday morning" av Martin Wickström.
Det har museibesökarna bestämt efter en stor omröstning.
– Ett mycket bra val av vår publik, säger intendent Ted Chikasha.

Det var i slutet av mars som Länsmuseet Gävleborg slog upp dörrarna till utställningen Önskekonst 2009 och uppmanade besökarna att rösta på sitt favoritverk.

Bland verken från åtta samtidskonstnärer fanns allt från fotografier och oljemålningar till en dvd-installation och ett verk av aluminium.

– Vi har valt ut konstnärerna och konstverken, vi har inte tagit in någonting som vi inte vill köpa. Men det är roligt att publiken får känna sig delaktig, säger intendent Ann Nilsén.

 

Över 700 röster kom in, varav nästan en tredjedel lades på ett och samma konstverk: Oljemålningen "Early monday morning" Martin Wickström. Tavlan kommer att köpas in och bli en del av museets fasta utställning.

– Jag tycker att den passar så bra i vår samling. All heder till alla som röstat, säger intendent Ted Chikasha.

– Det som är spännande med målningen är att den ser ut som ett fotografi på håll. Men går man nära ser man att den är ganska friskt och frejdigt målad.

 

Ytterligare två av konstverken från utställningen Önskekonst 2009 kommer att köpas in till den fasta utställningen. Men då är det museiintendenterna själva som valt ut "Slöja" av Eva Marklund och "Skinned 1" av Anneè Olofsson