Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besparing tas inte med i budgeten

GÄVLEBesparingarna i landstingets översynsbeslut, 230 miljoner kronor de närmaste åren, räknas inte med i de preliminära budgetramarna för nästa år. Landstingsstyrelsen inväntar den genomförandeplan som ska presenteras i mitten av juni innan de kan se hur mycket kostnadsminskningar en nedläggning av akutverksamheten i Bollnäs ger under 2003, berättar finanslandstingsrådet Ingrid Liljegrääs, s.

Annons
- Vi ska ta budgeten slutgiltigt i november och får då baka in de kostnadssänkningar som kan bli, menar hon.
- De sparade 230 miljoner kronorna är som bortblåsta. Landstingets budget visar tydligt på hur osäker grunden för beslutet att lägga ned i Bollnäs är, tycker centerpartiets oppositionsråd Stefan Jonäng, som inte oväntat anser att nedläggningsbeslutet ska dras tillbaka.
I går klubbade landstingsstyrelsen igenom budgetramarna för nästa år. Men det var stor oenighet mellan partierna om hur man ska prioritera och fördela de drygt 4,5 miljarder kronorna till landstingets verksamheter. Majoritetspartierna s och v gick på en gemensam linje, som innebär en begränsad uppräkning på 95,5 miljoner kronor till hälso- och sjukvårdsnämnderna, jämfört med årets budget. Från 3,7 till knappt 3,8 miljarder kronor.
Utöver den knappa ökningen ska dock ett resursutrymme komma när man gjort klart hur neddragningarna vid Hälsinglands sjukhus slår, enligt landstingsstyrelsen.
Skattesatsen ska fortsatt vara tio kronor och 35 öre på varje intjänad hundralapp.

Oppositionspartier emot
Centerpartiet motsatte sig alltså gårdagens budgetbeslut. Men inte heller övriga oppostionspartier ville stödja förslaget.
Folkpartiet vill behålla akutsjukhuset i Bollnäs och dagkirurgin i Sandviken. Genom att bland annat avstå från arbetstidsförkortningen i organisationen och sänka vinstmarginalen med 40 miljoner kronor så vill partiet förstärka sjukvårdsresurserna med 120 miljoner kronor för nästa år.
Moderaterna vill sänka skatten till 10.15 kronor, något som kräver kostnadsrecuceringar på 60 miljoner kronor. Det vill de ta igen på minskade resultatkrav, mindre pengar till kultur- och utbildningsnämnden och konkurrensutsättning av verksamheterna.
Miljöpartiet vill också minska resultatkravet, spara på ledningskontoret och ersättningar till förtroendevalda. Totalt menar de att en minskad ram på 66 miljoner kronor till landstingsstyrelsen ska kunna hjälpa till att få fram 111 miljoner kronor extra till hälso- och sjukvården.
Även om oppositionen är enig om att inte stödja majoritetens budgetramar så har de långt ifrån något samlat förslag, påpekar Ingrid Liljegrääs.
- Nej, de är djupt oeniga sinsemellan och deras förslag dök upp vid sittande bord. Det är synd att de inte kommit med dem tidigare så att man kunnat ta med dem i diskussionen, menar hon.
Nu går förslaget vidare till landstingsfullmäktige, som har sitt nästa möte den 28 maj.

MATTIAS JONSSON