Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besparingar på kulturen

Bibliotek, konsthall och föreningsliv.
Det är verksamheter som nu åter hotas när Sandvikens kommun måste spara pengar.
Under ett extrainsatt budgetmöte i går beslutade kultur- och fritidsnämnden att bland annat utreda vad som händer om en halv miljon kronor plockas bort från huvudbiblioteket och Konsthallen.

Det fattas ungefär 4,5 miljoner kronor för att kultur- och fritidsnämnden ska få ihop nästa års budget. I går eftermiddag samlades politikerna för att diskutera vad som måste göras.

Partierna var eniga om att ge förvaltningen i uppdrag att utreda konsekvenserna av ett antal tänkbara kostnadsminskningar. Det rör sig om besparingar på bibliotek, kulturskola, föreningsliv, konsthall, kulturhistoriska museer och idrottsanläggningar.

Vad händer exempelvis om huvudbiblioteket och Konsthallen tillsammans får en halv miljon kronor mindre att leva för? Det är en av frågorna som kultur- och fritidsförvaltningen ska utreda.

GD berättade tidigare att det talades om en nedläggning av filialbiblioteket i Björksätra.

– Vad gäller det ska vi i första hand undersöka möjligheterna till samfinansiering med kunskapsförvaltningen eftersom biblioteket även används av skolan, säger Ulf Gillström.

Men även skolan står inför tuffa nedskärningar med ett 100-tal tjänster som måste bort.

Det ska vidare undersökas om det går att flytta filialbiblioteken i Järbo, Österfärnebo och Åshammar till skolor för att minska lokalkostnaderna.

Föreningsenheten, Kulturskolan och kulturhistorisk verksamhet såsom museer får vardera 300 000 kronor mindre att leva för, enligt förslaget. Även driften av idrottsanläggningar kan kanske minskas med en halv miljon kronor, tror nämnden.

Först i september kommer nämnden att besluta om vilka neddragningar som blir verklighet. Men redan nu är den politiska debatten i full gång.

Nämndsledamoten Daniel Didricksson, KD, är kritisk till att kommunen investerar i en idrottshall i Österfärnebo. De framtida driftskostnaderna för hallen skulle enligt honom räcka till driften för två bibliotek.

– Återigen ser vi besparingar på kulturen till förmån för idrotten, menar han.

Vänsterpartier drev i går igenom att kultur- och fritidsnämnden aktivt ska söka samarbete med tillväxtnämnden för att uppnå samordningsvinster på främst kontorsnivå.

– Vi kommer inte att gå med på besparingar på bibliotek eller annan kulturverksamhet, däremot vill vi se om det finns samordningseffekter att göra, säger Caroline Andersson, vänsterpartiets ledamot i nämnden.

Moderaterna fick igenom att det ska utredas vilka rationaliseringar som går att göra på kultur- och fritidskontoret.