Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besparingarna oroar

Annons

I kristider håller kommunerna hårt i pengarna, och massmedia fylls just nu av information om den ena besparingen efter den andra.

I vårt område kommer sannolikt även kommunala kulturskolor att drabbas av besparingar, ja kanske i något fall till och med av total nedläggning. Visst måste besparingar göras, men trots det hyser vi vissa farhågor inför kommunala beslut som kan innebära total utradering av kulturskoleverksamheten.

I totalkostnaden för den kommunala skolan utgör kulturskolan oftast en ganska liten del, vilket innebär relativt blygsamma besparingar sett till den totala ekonomin. Däremot blir konsekvenserna av besparingarna desto större.

Att radera ut en kulturskola innebär att allt som byggts upp under lång tid raseras, och risken är att verksamheten sannolikt aldrig kommer att återuppstå när det ekonomiska läget blivit bättre. Och om så trots allt skulle vara fallet kommer säkerligen en eventuell återuppbyggnad även att vara förenad med onödiga kostnader.

Nedanstående orkestrar i Gävleområdet med nära 150 anslutna fritidsmusiker vill därför uppmana alla politiker, från vänster till höger, att tänka till ett varv extra om besparingar inom kulturskolan. Inte minst behövs en extra noggrann analys av konsekvenserna där kommunen föreslår total nedläggning.

I tuffa tider gäller det att övervintra och hitta kreativa lösningar. Därför bör varje kommun till varje pris försöka värna om befintliga verksamheter, även om de bantas till ett minimum nu när läget är som mest kärvt. Kanske går det att samverka med andra delar inom skolan eller med grannkommuner?

Eller varför inte samråda med ideella kulturorganisationer för att hitta tillfälliga samarbetsformer för att rädda verksamheten tills tiderna förbättrats?

Kulturskolan är inkörsporten till en meningsfull sysselsättning för många barn och ungdomar som inte väljer att syssla med idrott. Sång, musik, dans och drama är dessutom en hobby som räcker livet ut och som gläder både utövare och publik.

Att satsa på barn och ungdomar är inte bara en kostnad. Det är en investering för framtiden!

Johan Olsson, musikkårchef

Flygvapnets Hemvärnsmusikkår i Gävle

Fredrik Edin, ordförande Gestrike Brassband

Mats Ribacke, ordförandeNorrsundets Musikkår

Sören Sandström, ordförande Skutskärs Musikkår

Jan Wikegård, dirigentValbo - Sandviks Musikkårer

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare