Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besparingarnas fördelar

Har följt debatten här i Gävleborg och känner att jag har något att tillägga. Jämtland utarmade bland annat Härjedalen på vården, stängde BB och förlossningar redan på 1970-talet vilket gjorde att resan i vissa fall blev 20 mil eller mer till länssjukhuset i Östersund.

På den tiden var det stängda gränser så Dalarna och Hälsingland var inget alternativ, även om det var närmare. Jag har inte läst någon rapport om att dödligheten vid förlossningar eller sjukdomar skulle vara högre där än i övriga Sverige.

Tidsmässigt? Tja på 1950-talet då jag kom till världen hade min mor en mil till förlossningen och höll på att få mig hemma för taxin kom inte. Själv åkte jag 20 mil, två gånger på 1980-talet, med en erfaren barnmorska och medicinsk hjälp och det fungerade utmärkt.

Det är inte avståndet alla gånger som är avgörande utan jag ser nog att den medicinska hjälpen i många fall är det som avgör. Utan den kanske varken jag eller min dotter klarat oss.

Dessutom skulle jag tro att Gävleborg kommer att införa mödraboende för den som vill, oroar sig och har lång resväg till förlossningen, (borde i alla fall) det finns i Östersund. Det var när jag senare läste att Jämtland tog bort barnmorskorna från resorna, som jag blev rädd.

Landstingspolitiker och tjänstemän som utan egna kunskaper försämrar det medicinska är det största hotet mot vården. Neddragningarna på personal rent generellt är det farligaste sparbetinget. Underbemanning, överbeläggning, dålig kommunikation mellan olika vårdavdelningar, bristande undersökningar, bristande kunskaper i andra sjukdomar än de egna specialiteterna, uttröttade läkare som inte orkar läsa genom journalerna och ta reda på – det är det farliga.

Har själv exempel på fall där utgången hade kunnat bli annorlunda om det medicinska och kommunikationen fungerat, inte avståndet och resorna. Om landstinget lägger sina resurser på det medicinska på ett sjukhus i stället för halvdant på tre, tror jag alla vinner i längden.

Karin Hallqvist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare