Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besprutning under press

TärnsjöI går startade den första fullskaliga BTI-bekämpningen av stickmyggslarver i Skandinavien.

Under lördagen flygbesprutades 420 hektar våtmarker i Tärnsjö och Österfärnebo med sex ton av det biologiska bekämpningsmedlet.
- Det sker under stor tidsnöd. Förmodligen kommer markerna att torka upp så pass mycket redan inom ett dygn så att det skulle vara meningslöst att bespruta. BTI fungerar bara om det är fuktigt, säger forskaren Jan Lundström som är teknisk och vetenskaplig ledare för projektet.
Redan inom 24 timmar går det att se resultatet av besprutningen och under dagen kommer mygglarverna att räknas.
Förra årets försök med besprutning i Österfärnebo gav goda resultat så optimismen är stor när det gäller förutsättningarna för att lyckas den här gången också.

Uppföljning
När det gäller eventuella bieffekter av BTI har Biologisk Myggkontroll för Nedre Dalälvsområdet ett omfattande uppföljningsprogram. Både fauna och flora i området har kartlags för att det i efterhand ska gå att undersöka om BTI påverkar andra organismer än stickmyggslarverna. I går fanns det också en dataoperatör som medpassagerare i helikoptern. Hans uppgift var att kartlägga de exakta positionerna där besprutningen genomfördes just för uppföljningens skull.
Förutom de fyra personer som är knutna till Myggkontoret är också två samarbetspartners involverade i projektet. Både Jan Landin och Gustav Carlander från Linköpings universitet studerar effekterna av BTI på andra insekter än stickmyggor.

Har använts under 20 år
Bti har använts under 20 år i Tyskland och USA. Hittills har inga bieffekter kunnat upptäckas. Det har inte heller funnits några tendenser till att mygglarverna skulle utveckla resistens mot preparatet. Det förklarar Jan Lundström med att det efter besprutningen med BTI bildas sex olika toxiner i mag- och tarmkanalerna hos larverna. Toxiner som i samverkan med varandra gör att riskerna för resistens verkar vara minimala.
Elizabeth Forsmark