Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bestick och fruktlund till brudparet

/
  • Redan vid lysningen fick det blivande brudparet av landshövding Barbro Holmberg serveringsbestick som designats av Gunnar Cyrén.
  • Ett besök vid Mackmyra Whisky ingår i paketet från Gävle kommun.

Snart står bröllopet mellan prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill och runt om i landet förbereds gåvor till brudparet. Men var presenterna hamnar är hovet förteget om.

Annons

Den 8 juni gifter sig prinsessan Madeleine, tillika hertiginna av Hälsingland och Gästrikland. I prinsessans hertigdömen är det få kommuner som enskilt tänker ge gåvor, utan de går samman.
Landshövding Barbro Holmberg har å länets vägnar redan skänkt en lysningsgåva, serveringsbestick formgivna av Gävlebördige Gunnar Cyrén. I bröllopspresent får paret en specialtillverkad linneduk med tillhörande servetter från Växbo Lin utanför Bollnäs.
– Landskapen i Gävleborgs län är lite olika till sin karaktär och då tyckte vi att det som mycket representerar Hälsingland är linproduktionen, och det är en present som är väldigt användbar, säger Barbro Holmberg.

Brudparet kommer också tillägnas en fruktlund vid Wij Trädgårdar, som får representera Gästrikland.
Gävle Stad erbjuder paret ett upplevelsepaket med bland annat en hotellövernattning och besök på ett whiskydestilleri.
Ockelbo kommun slog på stort när prinsessans svåger, prins Daniel, gifte sig. Men i prinsens gamla hembygd slås det inte in några paket inför det stundande bröllopet, i alla fall inte från kommunens håll.
– Vi har naturligtvis kopplingar genom prinsen, men ingen relation till familjen så. Så det blir inga presenter men naturligtvis stora lyckönskningar från Ockelbo, säger kommunalrådet Magnus Jonsson (S).

När TT kontaktar Hovet för en intervju om var presenter som skickas till kungafamiljen hamnar och hur de tas om hand, får vi nej. Vi får bara veta att gåvor till kungafamiljen förvaras på slottet, närmare vill de inte gå in på dem.
Hovet hälsar dock att brudparet önskar att den som vill ge en gåva i första hand tänker på stiftelserna Min stora dag eller World Childhood Foundation.

Erika Hällberg

Mer läsning

Annons