Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besvikelse i Hofors – ingen dragracing

Det blir ingen dragracing i Hofors i år. Polisen och kommunen säger ja, men länsstyrelsen har vänt. Efter att ha gett tillstånd i flera år blir det nej nu.

Annons

Förra årets dragracingtävling blev en succé. 40 deltagare ställde upp och tävlade och 1 600 besökare såg tävlingarna.

– Det är ju en dag för hela familjen och det gynnar även kommunen eftersom det kommer många besökare, säger Jenny T Palmqvist från Ironville Cruisersm, medarrangör av dragracingen.

Men i år blev det stopp. Länsstyrelsen gav inget tillstånd för racing på Torsåkersvägen. Trots att polisen, kommunen och Svenska Bilsportsförbundet har gett sitt godkännande.

– Länsstyrelsen hävdar att det är allmän väg och att man inte ska bedriva racing där. Det är de höga hastigheterna de vänder sig emot. Men vi spärrar ju av. Vi har överklagat, men de står fast vid sitt beslut, säger Jenny T Palmqvist.

Att länsstyrelsen gav avslag var något som de flaggade för redan förra året, säger Martin Coborn som är handläggare av ärendet.

Han var även inblandad i förra årets beslut då tillstånd gavs, men menar att det då handlade om dispens.

– Inför ett sådant här beslut kontaktas bland annat Trafikverket. Enligt deras föreskrifter får man inte ha farttävlingar på allmän väg och vi följer deras föreskrifter. Förra året fick föreningen dispens för att beslut togs så nära inpå tävlingen. Men vi påpekade då att de borde försöka hitta en annan väg för kommande år.

Jenny T Palmqvist säger att det inte finns någon annan lämplig väg i Hofors och menar att föreningens arrangemang sätter säkerheten först. Något som Martin Coborn håller med om, men det hjälper inte.

– Det är inget snack om att de uppfyller säkerhetsföreskrifterna. Men vi kommer inte runt Trafikverkets föreskrifter. Att kommunen och polisen säger att det är okej spelar ingen roll då.

Dragracingtävlingen som skulle ha hållits på Torsåkersvägen i Böle industriområde den 9 juni ställs därmed in.

– Vi funderar på att ha en bilutställning i stället. Men det är inte samma sak. Medlemmarna är jättebesvikna. Det är ju också så att när vi håller lagliga race så minskar de olagliga, säger Jenny T Palmqvist.