Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besvikelse över valresultatet

SANDVIKEN
- Jag tror att mycket ligger kvar sedan EU-omröstningen, det hör man på argumenten. Man har röstat mot EU och inte om EMU, säger Stefan Hedin, s, kommunalråd.

Annons
Han har gått över till rösträkningen i fullmäktigesalen från socialdemokraternas stillsamma valvaka i Folkets hus. Rösterna är precis färdigräknade och mer än två tredjedelar av väljarna har sagt nej.
Stefan Hedin är förvånad och besviken över resultatet, men ändå glad att så många gått och röstat, drygt 82 procent, en knapp procent färre än vid EU-valet.
Kommunalrådet Anette Wiktorsson har också valt att vänta in resultatet tillsammans med knappt tjugo partikamrater i Coromanten. De brukar vara fler på partiets vakor säger hon.
- Lite gör det väl att partiet är splittrat. Vi har inte haft en enad valrörelse som vi brukar.

Mordet en tankeställare
Anette Wiktorsson tror att mordet på Anna Lindh kan ha gett många en tankeställare och fått dem att gå och rösta. Hon och maken Tommy, som sitter bredvid, berättar att många kommit och skrivit i kondoleansboken de haft utlagd. Utanför lokalen brinner också ljus och nedanför en bild på Anna Lindh ligger blommor.
Socialdemokraterna i Hofors och Ockelbo hade ingen valvaka. I Hofors hade drygt 70 procent sagt nej och 28 procent röstat ja när rösterna var sammanräknade.
- Om det är så är det bara att beklaga och rätta sig efter resultatet. Då är det folket som har bestämt så, säger Marie-Louise Dangardt, s, kommunalråd i Hofors.
Hon tror inte att valresultatet kommer att påverka partiarbetet lokalt.
Staffan Nordqvist, s, kommunalråd i Ockelbo, har väntat in valresultatet hemma.
- Jag blev förvånad att det var så stor skillnad. Jag trodde att det skulle bli nej, men inte så mycket.

ANNA BAGGE