Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Betald vård i utlandet - en het fråga för EU

Ska det vara fritt fram att åka utomlands och få sjukhusvård betald av landstinget? Eller bör det finnas restriktioner?
En het fråga i valet till EU-parlamentet.
– Har man väldigt ont och inte blir opererad här vill man nog gärna söka sig utomlands, säger nyligen höftledsopererade Kalle Eriksson.

Efter åtta månaders smärtsam väntan i den gävleborgska vårdkön har Kalle Eriksson, 56 år, från Järbo äntligen fått den hjälp han behövde.

En operation på Gävle sjukhus gav honom en ny höftledskula i titan och gjorde slut på den värk han så länge gått och dragits med.

– Det gick jättebra, de är duktiga på Gävle sjukhus. Men jag tycker att väntetiden var i längsta laget, säger Kalle Eriksson.

Kalle har länge gått och dragits med värk i höften. I januari i år hade han så ont att han tvingades sjukskriva sig från jobbet som mekaniker vid Högbo bruks verkstad. Han kontaktade då också sjukhuset för att försöka få dem att skynda på den utlovade operationen. Ändå dröjde det till i maj innan den blev av.

Att vända sig till andra sjukhus i Sverige eller utomlands blev aldrig aktuellt för Kalle.

– Jag kände till att den möjligheten fanns. Hade det blivit riktigt besvärligt och jag fått fruktansvärt ont hade jag nog sett det som ett alternativ. Men jag valde att härda ut, säger han.

Han tror att det kommer att bli vanligare att patienter inte nöjer sig med att stå i långa vårdköer utan söker sig dit där väntetiderna är kortare.

I den pågående EU-valrörelsen är patienters rätt att välja vård utomlands en stridsfråga. De borgerliga partierna vill verka för generösa regler och att patienter tämligen fritt ska kunna åka till andra EU-länder för behandling som betalas av hemlandstinget.

De röda och gröna partierna däremot förordar en restriktivare linje och vill att patienterna först måste ha ett godkännande av hemlandstinget innan de ger sig i väg utomlands.

Kenth Lövgren, Gävle, EU-kandidat för Folkpartiet, förespråkar en form av alleuropeisk vårdgaranti. Den ska förhindra att patienter mot sin vilja blir kvar i långa vårdköer i hemlandet.

I Sverige skulle garantin fungera så att den som väntat en viss tid på vård i det egna landstinget ska erbjudas motsvarande behandling på ett annat sjukhus i Sverige eller i ett annat EU-land. Kostnaden ska hemlandstinget stå för.

– Alla ska ha rätt till god vård i rimlig tid oavsett var man bor i Europa, säger Kenth Lövgren.

Exakt hur garantin ska utformas, vilka maxväntetider som ska gälla och så vidare har Kenth Lövgren inget svar på i dag.

– Det här är den inriktning jag vill se. Detaljerna får diskuteras fram inom EU.

Yoomi Renström, Alfta, EU-kandidat för Socialdemokraterna, vill att landstingen ska ha kontroll över vilka patienter som åker utomlands.

– Landstinget har betalningsansvaret. Då är det rimligt att de också avgör om en patient har behov av vård utomlands eller om behandlingen kan tillhandahållas på hemmaplan, säger hon.

Hon varnar för att en total valfrihet för patienterna kommer att dränera landstingen på resurser och därmed försämrar möjligheterna att finansiera den egna sjukvården.

Detta är också en rättvisefråga, anser hon. Det är inte ”den gamla damen i Ljusdal” som reser utomlands för vård utan det är människor med gott om pengar och som har lätt ta sig fram i samhället.

– Det är fel att gynna den gruppen när pengarna behövs till att säkra en god vård för alla på hemmaplan, säger Yoomi Renström.