Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Betydelsefullt EU

Annons

ör mig har EU alltid känts oerhört betydelsefullt. Jag är tillräckligt gammal för att minnas andra världskrigets helvete och för att ha våndats under hotet från kommunismen under kalla krigets dagar. En samling i Europa för att försvara freden har därför varit det mest väsentliga i politiken. Jag ser ännu EU som det stora fredsprojektet eftersom hela EU:s stora arbete bygger på gemensamma regler.

Nu ska vi gå till val av EU-parlamentet men intresset för såväl EU som valet är begränsat i Sverige. Det är som om vad som sker i Bryssel inte angår oss - och ändå är det så väsentligt. Under demokratins genombrottsperiod här var det oerhört viktigt att delta i valen annars kunde framstegen spolas bort. Förhållandet till EU kan ses på samma sätt men svenska folket sover djupt och många vet inte ens att det ska bli val!

I en valmanskår räknar man med att en viss procent inte vet någonting och alltså kan luras i vilken riktning som helst. Den där procenten är rätt hög och räcker till mandat. Nu kan man notera att någonting som heter Piratpartiet i mätningarna får 4,4 procent och skulle alltså med det ta mandat i EU-parlamentet. Detta enfrågeparti löser kanske av underliga Junilistan från förra valet. 2004 blev Junilistan tredje största parti men har nu hasat ner till 1,5 procent! I svenska riksdagen har vi haft Ny Demokrati som kommit på populismens vingar men bryskt störtat när det börjat blåsa verklighet.

Vad man kan kräva av ett parti som vädjar om förtroende är att det har ett heltäckande program som visar var partiet står i de för oss alla ytterst väsentliga frågorna om ekonomi, sociala förhållanden, rättsliga regler och så vidare. Väljarna kan vidare kräva att de som ställer upp som kandidater har tänkt igenom hela raden av frågor och kan ge besked.

Våra riksdagspartier klarar sådant där. Det är kompetenta organisationer som i allmänhet vet vad de gör. Sverigedemokraterna ligger sedan länge och snuddar på den svenska riksdagsgränsen och klarar kanske också spärren till EU.

EU betyder stabilitet i Europa. Vi som varit med ett tag vet vad icke stabilitet innebär. EU löser inte alla problem men är värt att vi skickar dit seriösa representanter och inte populistiska pajasar.

TORD BERGKVIST

f d politisk redaktör

tord.bergkvist@bredband.net