Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beväpnad man hotade taxiförare

GÄVLE En 23-årig man har gripits för ett nytt rånförsök mot en taxibil. Alldeles före midnatt hotades föraren med ett skjutvapen.
23-åringen antas ligga bakom en rånvåg i Gävle de senaste dagarna. Sammanlagt fem rån eller rånförsök kan klaras upp.

Annons
Föraren vid Taxi Stor & Liten befinner sig vid taxistolpen på Stortorget på söndagskvällen. En halvtimme före midnatt dyker en rånare upp - taxiföraren hotas med ett skjutvapen innan rånaren flyr från platsen.
Tack vare ett bra signalement kan en polispatrull gripa en 23-årig man från Hedesunda i centrala Gävle vid 01.45-tiden. 23-åringen ska ha försökt slänga i från sig skjutvapnet när han upptäckte poliserna. I övrigt var gripandet odramatiskt. Skjutvapnet visade sig vara en luftpistol av kraftigare modell.
Hittills har bara ett kort, inledande förhör hållits med 23-åringen. Enligt åklagare Ulf Back nekade han till att ha begått rånförsöket. 23-åringen anklagas ändå inte bara för söndagskvällens rånförsök - misstankar av olika grad riktas mot honom för ett taxirån i Hedesunda under natten till lördagen och ett taxirån på Tallåsvägen i Stigslund påföljande natt.
Polisen utesluter inte att 23-åringen även hotade ägarna till Lottas Närbutik på Bergsgatan i söndags. Håkan Vestlund och Ann-Charlotte Lindberg vägrade att låta sig skrämmas av pistolen. Istället slet de av den maskerade rånaren en handske och tryckte på knappen till överfallslarmet.

Ytterligare ett personrån kan få sin lösning. Vid 21.30-tiden i söndags kväll (timmarna före rånförsöket mot en taxiförare på Storgatan) hotas en man på gatan med pistol:
- Det här är ett rån. Ge mig plånboken, säger rånaren och drar fram ett skjutvapen ur en jackficka.
Den hotade hade ingen plånbok på sig men ger rånaren sin klocka - enligt uppgifter från polisen bar 23-åringen just klockan när en polispatrull grep honom.
Andra, starka bevis väntas knyta 23-åringen till de aktuella brotten. Taxi Stor & Litens bilar har utrustats med kameror som fotograferar kunderna. Vid något av tillfällena ska kameran ha lyckats fånga 23-åringens ansikte på bild. Bilderna finnu nu i polishuset.
I går hade polisen inte gjort husrannsakan i 23-åringens bostad. En mindre summa pengar har hittats, men det är oklart om pengarna går att binda till något av rånen.
23-åringen kommer att begäras häktad på tisdag eller onsdag.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se