Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bevara vår vackra skärgård!

Vår vackra skärgård håller på att bli helt förstörd utan att några radikala åtgärder görs för att minska beståndet av skarvar. Ön Båkharen har den största kolonin i Gävles skärgård, över 1 000 bon, och tyvärr är det ingen som gör något radikalt för att stoppa tillväxten.

Även närliggande öar, Skräddarhällen och Orarna, har drabbats av dessa fåglar när boträden inte räcker till. Hela Båkharen har under de senaste åren förstörts helt av den stora mängden skarvar som bosätter sig där. Det är ingen normal tillväxt som sker utan fåglarna kommer i stora skaror söderifrån. Skarvarnas starka läte och den fräna lukten från deras spillning irriterar många båtägare och stugägare som finns i området.

Fåglarnas framfart i vår skärgård drabbar även våra yrkesfiskare eftersom det dödar vårt kustnära fiske. Förmodligen är våra öar i skärgården förlorade om inga kraftfulla åtgärder görs omgående och antalet skarvar växer varje år och nu finns närmare 10 000 stycken i vår skärgård.

Båkharen var förr en mycket populär och fin ö för barnfamiljer med båt eftersom det fanns en härlig sandstrand och den låg i lä för sjöbrisen. I dag är det nog ingen som frivilligt går i land där.

Ett annat stort miljöproblem i vår skärgård är alla kanadagäss som också ökar enormt varje år och som förstör våra gräsmattor och badstränder efter Norrlandet.

Är det skarven och kanadagässen som ska ta över vår vackra skärgård och vi skärgårdsboende, båtturister och kustfiskare får söka oss andra platser?

Snart går det inte att existera utan att känna stanken från skarvarna och kanadagässen och trampa i deras spillningar. Det måste finnas någon ansvarig på Länsstyrelsen eller i Gävle kommun som har intresse och värnar om vår skärgård och kan ta tag i problemet och då inte i bara vackra ord utan i konkreta åtgärder.

Gävle kommun som numera ska vända sig ut mot havet och bli en sjöstad borde då kunna se till att alla kan njuta av den vackra skärgården utan dofterna, smutsen och oljuden från skarvar och kanadagäss som snart har tagit över allt.

Var finns miljöpartiet som brukar värna om vår miljö? Vill inte ni ha en ren och miljövänlig skärgård?

Gävlebukten har väldigt få öar så det gäller att bevara och sköta om dem som finns kvar på ett bra sätt.

Vi måste alla hjälpas åt och vara rädd om vår vackra skärgård!

Birgittha Bjerkén

boende i skärgården

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare