Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bibliotekarier får stöd av riksdagsman

GÄVLE Missbrukare hör hemma på behandlingshem - inte bibliotek.
Det är Hans Backman, fp, som reagerat på de artiklar som GD skrivit om situationen på biblioteket i Gävle.

Annons
- Ingen ska behöva bli utsatt för hot eller trakasserier från missbrukare när man är på biblioteket. Regeringen är ansvarig för den politik som lämnar missbrukare i sticket och inte ger dem den vård de behöver. Bristen på ansvar går ut över oskyldiga, i det här fallet biblioteksbesökare, konstaterar Hans Backman i ett pressmeddelande.

Han anser att det är fel att bibliotekets personal måste jobba i den miljön. Inte heller ska missbrukare släppas vind för våg direkt från fängelset, anser han.
- Det är ett enormt svek från regeringens sida när man inte stöttar kommunerna och på ett bättre sätt ta hand om dessa utsatta personer.
Hans Backman anser att det i dag är oklara regler för vem som bär ansvaret för vården av missbrukare.
- Många människor faller mellan stolarna då kommun, stat och landsting inte kan komma överens. Vården har många gånger gett upp om missbrukarna.

Han skriver att folkpartiet har en lång rad förslag för att förbättra situationen. Bland annat måste socialtjänst, sjukvård och kriminalvård utveckla samarbetsformer för att kunna ta sig an även de med dubbeldiagnoser, som till exempel missbruk och psykisk sjukdom.
Det måste finnas fler tvångsmöjligheter inom öppenvården och bli bättre insyn i vårdhemmen.

Karin Bergkvist