Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biblioteket blir kvar

Efter att ha fått många frågor om att Valbo bibliotek ska läggas ned känner jag att jag behöver tydliggöra ett par saker.

Valbo bibliotek ska INTE läggas ned. Men Valbo bibliotek består av två bibliotek. Först och främst är Valbo bibliotek ett folkbibliotek som har öppet måndagar och torsdagar 14.00–19.00. Tisdagar och onsdagar 10.00–16.00 samt fredagar 10.00–14.00.

Då hjälper vi alla besökare med att hitta information samt litteratur. Det som ett folkbibliotek inte gör är att hjälpa skolor med facklitteratur och dylikt eftersom det ligger på skolan att fixa detta.

Sofiedalskolan har tidigare haft en person anställd på 40 timmar i veckan. Denna person har bland annat hjälpt både elever och lärare med både fack- och skönlitteratur, samt haft öppet för skolan då folkbiblioteket varit stängt.

Alltså har Valbo bibliotek även bestått av Sofiedalskolans bibliotek och det är denna resurs som Sofiedalskolan av ekonomiska anledningar väljer att minska till fyra timmar i veckan med lärare som resurs, varav två av dessa timmar är för öppethållande.

Folkbiblioteket skulle givetvis önska att sådana här försämringar inte skulle behöva göras men har full förståelse för de ekonomiska problem skolan har. Givetvis kommer både skolan och biblioteket att göra sitt yttersta för att kvalitetsförsämringarna ska bli så små som möjligt. Men ”Orolig förälder” har bitvis rätt. Det kommer att bli kvalitetsförsämringar.

Jag är säker på att läraren som får biblioteket på sin lott kommer att göra sitt bästa men det är trots allt en märkbar förändring. Skulle jag få önska skulle givetvis resursen skolan stått för bestå. Men det är som sagt dystra tider nu. Alla elever är givetvis välkomna in på biblioteket, dessvärre kommer det inte att bli lika ofta som förra terminen då elevernas öppettider kommer att minska.

enhetschef Valbo bibliotek

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare